Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canicula lovește toată Europa și afectează agricultura: temperatura e specifică lunilor iulie sau august

canicula

Un val de căldură neobișnuit de timpuriu și de intens s-a răspândit din Africa de Nord în Europa înainte de solstițiul de vară, aducând temperaturi mai degrabă specifice celor din iulie sau august, informează Organizația Mondială a Meteorologilor. În unele părți din Spania și Franța, temperaturile sunt cu peste 10°C mai ridicate decât media pentru această perioadă a anului, depășind multe recorduri lunare. Acest lucru este combinat cu seceta din multe părți ale Europei.

Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură încep mai devreme și devin mai frecvente și mai severe din cauza concentrațiilor record de gaze cu efect de seră care captează căldura. Ceea ce vedem astăzi este o avanpremieră a viitorului.

Un grup interguvernamental de experți privind schimbările climatice citat de meteorologi preconizează că, pentru o încălzire globală de 1,5°C, se vor înregistra valuri de căldură tot mai mari, sezoane calde mai lungi și sezoane reci mai scurte. Raportul arată că, la o încălzire globală de 2°C, temperaturile extreme de căldură vor atinge mai des praguri de toleranță critice pentru agricultură și sănătate.

O serie de studii de atribuire a evenimentelor recente de căldură extremă (India și Pakistan 2022, vestul Americii de Nord iunie 2021, Siberia 2020, Europa de Vest 2019) au evidențiat toate rolul schimbărilor climatice provocate de om.

Planuri de acțiune pentru căldură și sănătate

Trebuie să ne adaptăm. Iar una dintre modalitățile de a face acest lucru este prin intermediul sistemelor de alertă timpurie și al planurilor de acțiune pentru căldură-sănătate - rezultatul colaborării dintre comunitatea OMM și autoritățile de sănătate publică.

Căldura extremă este mortală, în special pentru persoanele vulnerabile. Temperaturile minime ridicate pe timpul nopții - când organismul are nevoie să se refacă - pot fi deosebit de stresante. Locuitorii orașelor sunt deosebit de sensibili din cauza așa-numitului efect de insulă termică urbană, care amplifică impactul căldurii în comparație cu mediul rural, unde există mai multă vegetație.

Un studiu realizat de MeteoSwiss și postat pe site-ul său la 15 iunie a estimat că diferența dintre temperatura dintr-un oraș și cea din zonele rurale ar putea fi de până la 6 grade C. Diferența este deosebit de accentuată pe timp de noapte. Unul dintre motive este faptul că materialele folosite în clădiri și în infrastructură absorb mai multă căldură.

Rețeaua globală de informare privind sănătatea în caz de căldură, co-sponsorizată de OMM, și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) au marcat ziua de 14 iunie drept Ziua de acțiune împotriva căldurii pentru a sensibiliza populația cu privire la modul în care se poate #BeatTheHeat.

Campania abordează aspecte precum modul de recunoaștere și prevenire a riscurilor pentru sănătate legate de căldură acasă, la locul de muncă, în timpul sportului și în timpul liber. Ea oferă sfaturi despre cum să vă mențineți răcoroși și hidratați și să asigurați siguranța familiei, prietenilor și vecinilor.

Căldura a fost alimentată de un sistem atlantic de joasă presiune între insulele Azore și Madeira, favorizând apariția aerului cald în Europa de Vest.

Serviciul național spaniol de meteorologie și hidrologie AEMET a precizat că temperaturile din interiorul țării au depășit 40°C în unele părți ale țării în această săptămână, atingând până la 43°C în provincia Toledo (Talavera de la Reina) din centrul Spaniei pe 15 și 16 iunie.  Aproape întreaga țară s-a confruntat cu un risc extrem de incendiu timp de câteva zile consecutive.

Un aflux de praf saharian în Spania a agravat stresul pentru sănătate și mediu,

Spania, ca și Portugalia, suferă de secetă. Institutul portughez pentru Mare și Atmosferă (IPMA) a raportat cea mai caldă lună mai din 1931, iar situația de secetă severă afectează 97% din teritoriu.

Franța a înregistrat cea mai caldă și cea mai secetoasă lună mai din istorie.

Meteo-France a declarat că valul de căldură a fost cel mai timpuriu înregistrat și unul dintre cele mai intense.  "Precocitatea remarcabilă a acestui episod este un factor agravant", a declarat Meteo-France. "Indicatorul termic" național - media temperaturilor minime și maxime zilnice de la 30 de stații de observare reprezentative - a fost de 27,38°C sâmbătă, 18 iunie. Aceasta a fost a doua cea mai ridicată după 27,95°C înregistrată pe 27 iunie 2019.

Unele stații au înregistrat temperaturi cu 10 până la 14 °C peste normal și au înregistrat fie cea mai caldă zi absolută înregistrată vreodată, fie cea mai caldă zi de iunie înregistrată vreodată. St-Jean de Minervois, în SE Franței, a raportat o temperatură de 40°C pe 16 iunie - cea mai ridicată temperatură pentru Franța continentală atât de devreme în acest an.

Beznau, în centrul Elveției, a înregistrat o temperatură de 36,9 °C pe 19 iunie. Acesta a fost un nou record național de temperatură pentru luna iunie, potrivit MétéoSuisse.

Stația meteorologică germană din Cottbus a stabilit un nou record al stației, de 39,2 °C, potrivit Serviciului meteorologic german DWD. Și în alte țări din Europa se înregistrează temperaturi mult peste medie.

Secetă

Pe lângă temperaturile ridicate, principalul impact al acestui vârf de caniculă este accentuarea secetei în curs de desfășurare, deoarece nu sunt prognozate precipitații semnificative în următoarele zile (cu excepția unor furtuni izolate. Zone întinse din sud-estul Europei Centrale până în nord-vestul Mării Negre suferă, de asemenea, de secetă.

În SUA De cealaltă parte a Atlanticului, o mare parte din vestul SUA se confruntă cu al doilea sau al treilea an de secetă consecutiv (în funcție de regiune), existând temeri legate de un stres hidric tot mai mare la începutul sezonului estival. Cele două cele mai mari rezervoare din SUA, Lacul Mead și Lacul Powell, din Arizona, se află în prezent la cel mai scăzut nivel de când au fost umplute: ambele sunt la puțin sub 30% din capacitate, potrivit Monitorului secetei din SUA.

Porțiuni din centrul statului Nevada până în nord-vestul Arizonei se confruntă cu un risc critic de incendiu, potrivit Serviciului Național de Meteorologie al SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.