Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Capsula Orion a NASA se îndreaptă spre casă; amerizarea este programată duminică

nypost.com
artemis orion

Capsula Orion a NASA se îndreaptă spre casă după ce a ieşit din sfera de influenţă a Lunii, transmite DPA-AFX, informează Agerpres.

Orion a încheiat faza de zbor propulsat de arderea unui motor care a plasat capsula pe traiectoria pentru amerizarea programată duminică. Atracţia gravitaţională a Pământului este în prezent principala forţă care acţionează asupra capsulei.

Controlorii de zbor au folosit camerele cu care este dotată Orion pentru a inspecta sistemul de protecţie termică al modulului echipajului şi Modulul Utilitar European, aceasta fiind a doua dintre cele trei inspecţii externe planificate.

Specialiştii au analizat imagini detaliate ale suprafeţelor exterioare ale capsulei după ce aceasta a zburat prin porţiunea de orbită terestră unde se află majoritatea deşeurilor spaţiale, iar echipele nu au raportat nicio problemă în urma examinării imaginilor.

Această a doua analiză în timpul fazei de revenire este necesară pentru evaluarea stării generale a capsulei cu câteva zile înainte reintrarea ei în atmosfera terestră.

O analiză finală va fi efectuată vineri, în timp ce Orion se va apropia de casă.

Echipele responsabile de recuperarea capsulei Orion îşi continuă pregătirile înainte de amerizarea care va avea loc la 11 decembrie, în apropiere de coastele californiene. Echipa care gestionează misiunea urmează să stabilească joi locul exact de amerizare.

Capsula Orion a survolat recent Luna la o distanţă mai mică de 130 de kilometri în raport cu scoarţa selenară, profitând de atracţia gravitaţională a satelitului natural al Pământului pentru a se propulsa pe traiectoria sa de întoarcere spre Terra.

Orion a doborât recordul de distanţă pentru o capsulă locuibilă, aventurându-se la peste 432.000 km de planeta noastră - mai departe decât au făcut-o vehiculele utilizate în cadrul misiunilor Apollo.

Orion nu a transportat de această dată niciun astronaut, scopul misiunii Artemis 1 fiind acela de a verifica siguranţa capsulei şi capacitatea ei de a transporta în viitor echipaje umane.

Scutul termic al capsulei Orion - cel mai mare construit vreodată - va trebui să suporte la reintrarea în atmosfera Pământului, cu o viteză de peste 40.000 de km, o temperatură apropiată de jumătatea celei care există la suprafaţa Soarelui (2.800 de grade Celsius).

Prin programul Artemis, americanii vor să îşi stabilească o prezenţă durabilă pe Lună, pentru a pregăti apoi o călătorie spre Marte.

Misiunea Artemis 2 va transporta un echipaj uman până pe orbita Lunii, însă fără să aselenizeze. Această onoare îi va fi rezervată echipajului misiunii Artemis 3, care va coborî în apropiere de polul sudic al Lunii. În mod oficial, misiunile Artemis 2 şi Artemis 3 ar trebui să aibă loc în 2024, respectiv 2025.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.