Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caracatița de la ALPAB încearcă să blocheze curățenia începută de Nicușor Dan

Radu Pop
Inquam Photos / Octav Ganea
nicusor dan

Mușuroiul de afaceri de la nivelul Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a intrat în panică după ce primarul Nicușor Dan l-a schimbat din funcție pe directorul acestei companii municipale. Grija rețelei care stă în spatele afacerilor ALPAB nu sunt parcurile din București, ci interesele care ar putea suferi în urma schimbării directorului companiei, Bogdan Tănase.

Mai precis, este vorba de spațiile administrate de ALPAB și care au fost contractate pe bani puțini, în detrimentul Municipalității, de fostul director. Într-o conferința de presă susținută ieri, Primarul General a sugerat că problemele ar ține de închirierea spațiilor din parcul Herăstrău, dar și din Satul Francez.

Potrivit unei investigații de presă, doar în Parcul Herăstrău, monument istoric, sunt peste 50 de cârciumi - terase și restaurante. Șapte construcții din parc au fost vândute de Primăria Sectorului 1, iar pentru restul, ALPAB, administratorul parcului, a încheiat 44 de contracte de închiriere și asociere în participațiune în perioada 1997-2019, cele mai lungi contracte expirând în 2039.

Mafia reacționează împotriva Primarului General

Determinarea Primarului Capitalei de a destructura rețeaua de interese de la nivelul ALPAB a generat o ripostă din partea acesteia. Potrivit unor surse de la nivelul ALPAB, fostul director al companiei își activează oamenii loiali din companie și din afara ei pentru a compromite demersul lui Nicușor Dan.

Speriat de perspectiva de a ajunge pe mâna DNA, Bogdan Tănase pare că a început un atac furibund la adresa Primarului Capitalei și a consilierului său personal, Marius Ioana, desemnat să gestioneze relația cu ALPAB. În acest sens, ar fi încercat declanșarea unei adevărate campanii media prin care să acrediteze ideea că Marius Ioana ar fi extras ilegal documente din instituție.

Aceste atacuri, spun sursele citate mai sus, sunt orchestrate cu sprijinul direct al rechinilor imobiliari care au de profitat de urma contractelor cu ALPAB și pe care Tănase i-ar fi deservit în toți anii cât a stat în fruntea instituției.

În paralel, Tănase și-a activat și oamenii săi din ALPAB, respectiv șefii de la Juridic și Financiar, pentru a bloca acțiunea de curățenie declanșată de către Primarul General. În acest sens, cei doi au solicitat ajutorul Direcției Juridice din cadrul Primăriei Capitalei în ceea ce privește preluarea șefiei ALPAB de către Nicușor Dan.

Demersul, spun surse avizate, mizează pe sprijinul lui Adrian Iordache, directorul Direcției Juridice din cadrul PMB fiind unul dintre decidenții fără de care neregulile de la ALPAB nu ar fi putut fi trecute neobservate în toți acești ani.

Scopul solicitării înaintate de către ALPAB – și care mizează pe complicitatea Direcției Juridice din cadrul PMB – este de a-l declara pe Nicușor Dan în incompatibilitate, având în vedere că, odată cu preluarea conducerii companiei, Primarul Capitalei ar fi simultan ordonator principal și terțiar de credite.

Nicușor Dan, hotărât să facă ordine la ALPAB

Primarul Capitalei nu pare intimidat de aceste atacuri la adresa sa. Acesta este hotărât să facă ordine la nivelul ALPAB și să anuleze contractele păguboase pentru Primăria Generală. În conferința de presă în care și-a prezentat bilanțul la 10 luni de activitate, Nicușor Dan a declarat că a angajat firme de avocatură care urmează să analizeze contractele semnate de ALPAB.

Primarul Capitalei a arătat că, și în parcul Herăstrău, și în Satul Francez ”sunt sume uriașe de bani pe care Municipalitatea le pierde, închiriind mult, mult sub prețul pieței”. În acest sens, Nicușor Dan a sugerat necesitatea analizării legalității contractelor și revizuirii lor în conformitate cu prețurile practicate pe piață.

De menționat că, potrivit informațiilor prezentate de mass-media, chiria pe care o primește Municipalitatea pentru contractele semnate de ALPAB în parcul Herăstrău pleacă de la 200 de euro/lună și ajunge până la 3.000 de euro, aceste sume fiind modice față de prețurile practicate pe piață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.