Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carburanții s-ar putea scumpi: Prețul petrolului a crescut

petrol

Prețul petrolului Brent a crescut miercuri la 84,88 de dolari/baril, după ce Arabia Saudită a declarat că a crescut producția la un nivel aproape record, dar și pe fondul sancțiunilor americane împotriva Iranului, a căror intrare în vigoare se apropie, relatează Reuters.

Contractele futures a țițeiului Brent, de referință pe plan mondial, au ajuns miercuri, la ora transmiteri știrii, la 84,88 de dolari/baril, în timp ce luni cotația țițeiului a sărit pragul de 85,45 dolari/baril, înregistrând cea mai mare valoare din noiembrie 2014. În același timp, prețul US West Texas Intermediate a atins miercuri valoarea de 75,28 de dolari/baril, scrie mediafax.ro.

Ministrul saudit al Energiei, Khalid al-Falih, a declarat miercuri că Emiratele au crescut producția la 10,7 milioane de barili pe zi în luna octombrie, aceast lucru însemnând doar o scădere a volumului record pentru producția saudită de 10,72 milioane barili pe zi, cât înregistra în urmă cu doi ani. „Vedem că piața este bine aprovizionată”, a precizat Falih la Moscova, citat de Reuters.

Cu toate acestea, analiștii spun că este posibil să nu existe suficientă capacitate de producție de rezervă pe termen scurt, pe măsură ce exporturile iraniene scad.

Prețurile petrolului au urcat pe măsură ce cumpărătorii au început deja să renunțe la aprovizionarea din Iran, înainte de punerea în aplicare a sancțiunilor care urmează să intre în vigoare începând cu 4 noiembrie. Marea Britanie, China, Franța, Germania, Rusia și Iran au anunțat că vor să dezvolte mecanisme de plată pentru a continua tranzacțiile, în pofida sancțiunilor Statelor Unite. Analiștii anticipează o scădere a ofertei de petrol de 1 - 1,5 milioane barili/zi în urma acțiunilor Statelor Unite.

În acest context, președintele Rusiei, Vladimir Putin a declarat miercuri că îi dă dreptate președintelui american Donald Trump, și că prețurile petrolului sunt ridicate. Putin a declarat în cadrul forumului Săptămânii Energiei din Rusia că prețul petrolului a crescut din cauza sancțiunilor impuse de Statele Unite împotriva unuia dintre cei mai mari producători OPEC, Iran. „Am fi bucuroși dacă prețul petrolului ar fi între 65-75 dolari/baril”, a spus Putin. Însă Putin a adăugat că ar fi mai bine dacă Trump nu ar mai încerca să influențeze piața. Putin a menționat că Europa a întârziat în încercarea sa de a atenua sancțiunile Statelor Unite asupra Iranului, fapt ce a cauzat creșterea prețului petrolului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.