Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care este acum planul lui Vladimir Putin (serviciile ucrainene)

sah

Șeful direcției de informații a Ministerului Apărării Ucrainei, Kyrylo Budanov, a prezentat într-un interviu pentru presa ucraineană fotografia la zi a conflictului armat cu Rusia, așa cum o vede Kievul.

- Care este planul de acțiune al Kremlinului acum?

- Ideea generală nu s-a schimbat: Putin are nevoie de toată Ucraina, nu-l interesează o singură parte. Desigur, după trei luni de evenimente actuale, își ajustează planurile și pregătesc opinia publică din Rusia pentru faptul că, în principiu, dacă vor cuceri regiunile Donețk, Lugansk și Herson, poate fi considerată și o victorie. Cu toate acestea, planurile nu s-au schimbat și, din păcate, nu se vor schimba până când nu vom pune capăt problemei Vladimir Putin și Rusia așa cum există astăzi. Amenințarea la adresa întregii lumi, în special a continentului european, va continua.

- Ce intenționează să facă rușii în continuare cu regiunea Herson? Au de gând să organizeze un pseudo-referendum acolo? Vor să se alăture regiunea Rusiei?

- Au încercat deja să organizeze un referendum de trei ori . Au înțeles deja că oamenii nu merg la referendum, nu vor veni să voteze nici măcar sub presiunile sub care se află acum. Acest lucru nu se va întâmpla. Așa că acum lucrează la alte opțiuni, fără referendum.

- Care mai exact?

- Odată, în vremurile țariste, ei au recunoscut provincia Herson cu centrul administrativ în orașul Simferopol. Așa că vor să-l reînvie. Și, astfel, una dintre opțiunile principale la care lucrează în prezent este aderarea regiunii Herson la Crimeea și aderarea la Rusia ca provincie Tavriya.

- Regiunile Donețk și Lugansk. Care sunt planurile Kremlinului pentru aceste zone?

- Dacă urmăriți retorica lor oficială, ei nici măcar nu duc un război, ci o „operațiune specială”. Și scopul acestei operațiuni speciale, dacă aruncăm aceste gunoaie despre lupta împotriva nazismului, dezarmarea Ucrainei și așa mai departe, nu are granițe geografice clare. Întrucât suferă pierderi grele și eșecuri militare mari, ei își pregătesc deja societatea rusă pentru faptul că, în principiu, atingerea granițelor administrative (regiunile Lugansk și Donețk) și menținerea regiunii Herson, poate chiar o parte a regiunii Zaporojie - este deja o victorie. Ei pregătesc, așa cum spun ei, Planul B, să justifice oamenilor lor ceea ce au făcut aici și cum să le arate victoria, să facă din înfrângerea lor victorie.

- Să vorbim despre începutul războiului. În noiembrie anul trecut, ați declarat public că Putin ar putea lansa o invazie la scară largă în ianuarie-februarie. Cum a plănuit el acest război?

- Așa cum a plănuit, așa a început. Avea mai multe opțiuni. Vă spun că avea, în principiu, opțiuni absolut realiste care s-ar putea termina prost pentru noi pe termen scurt. Și a fost complet lipsit de sens cu agresiunea deschisă. Au fost oameni care i-au spus chiar lui Putin că agresiunea deschisă nu este cea mai bună variantă. Dar conform bunei tradiții rusești, dintre toate opțiunile bune și rele, țarul rus o va alege întotdeauna pe cea mai rea. Așa că a făcut și el la fel.

- A vrut să ia Kievul în câteva zile, și apoi ce?

- Principalul aspect al planului său a fost să captureze clădirile administrative de la Kiev cel târziu în a treia zi, să finalizeze faza militară activă cel târziu în a zecea zi, adică să distrugă complet orice rezistență. El a crezut în asta. Urma să existe un nou lider al Ucrainei, controlat complet de Rusia, care să urmeze o politică care să-l mulțumească pe Putin. Ianukovici nu ar fi trebuit să devină președinte al Ucrainei, dar au vrut să se folosească de el pentru a conduce un guvern interimar, ceva de genul. Gândurile stupide apar uneori în mintea oamenilor. Din anumite motive, ei credeau că Ianukovici va fi privit mai bine decât oricine altcineva. Putin a luat decizia personal, vreau să subliniez acest lucru. Nimeni nu a avut prea multă influență asupra acestei decizii. Vă voi spune și mai multe: în ziua începerii războiului, el a contactat personal comandanții, a auzit un raport oficial despre pregătiri și a dat oficial comanda de a începe agresiunea militară. Este o persoană bolnavă, trebuie să înțelegeți că este foarte obsedat de simbolism, date și așa mai departe.

- Atunci cum se va termina acest război pentru Rusia?

- Există două opțiuni. Prima este o schimbare a conducerii politice, păstrând în același timp integritatea teritorială a Rusiei. Subliniez – în mod formal. În acest caz, toată lumea va da vina personal pe Putin și cercul său interior și va spune că Rusia este inutilă. Trupele vor fi retrase din toate teritoriile ocupate de peste tot în lume. Teritoriile ocupate se vor întoarce în țările cărora le aparțin în principiu - Georgiei, Japoniei, Germaniei și așa mai departe. Și Rusia va începe să reia funcționarea ca stat civilizat. Va începe din nou, ca să zic așa. Va funcționa pentru un timp. Atunci doar istoria ne va arăta. A doua opțiune este împărțirea Rusiei în trei sau mai multe părți.

- Cine din Rusia susține războiul și cine, dimpotrivă, dorește reconcilierea?

- Armata - ei, în principiu, susțin în mare parte războiul. Nu sunt însă foarte dornici să continue lupta, având în vedere pierderile semnificative pe care le suferă. Oricât de multă propagandă ar minți, armata este cea care știe care sunt pierderile lor reale.

A doua categorie o reprezintă serviciile speciale ale Rusiei. Câțiva dintre aceștia au susținut inițial această „operațiune” pentru a ascunde risipa enormă care s-a petrecut timp de mulți ani pentru a forma aici, ca să spunem așa, oameni pro-ruși. Toate acestea au fost fonduri importante. Pentru a-și ascunde eșecurile, ei au susținut și începerea ostilităților. Războiul va adormi totul, după cum se spune, și nimeni nu va putea înțelege dacă subteranul era sau nu rusesc și așa mai departe. În plus, au crezut ferm că vor lua Kievul în trei zile și vor finaliza întreaga operațiune militară din Ucraina în a zecea zi. Era visul lor. Dar visul a eșuat.

Apoi - afaceriștii. Ei înțelege clar pierderile. Sunt absolut împotriva ei și vor să oprească totul cumva. După cum se spune, ei sunt existențial împotriva a ceea ce se întâmplă aici, împotriva atrocităților comise de rușii de aici. Cert este că sunt destul de pragmatici în privința războiului. Ei pierd bani și sunt mulți bani. Prin urmare, ei se opun. Cu toate acestea, ei nu îndrăznesc să-i spună deschis lui Putin despre asta. Discuții pe această temă au loc chiar și între afaceriști și forțele de securitate, între afaceriști și politicieni. Cam despre asta e.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.