Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt cele șapte propuneri de miniștri interimari aflate pe masa președintelui Klaus Iohannis

Facebook
Klaus Iohannis trist plictisit

Klaus Iohannis trebuie să dea un răspuns cu privire la șapte propuneri de interimari, respectiv Daniel Suciu la Justiție, Gabriel Leș la interne, Nicolae Hurduc la Educație, Eugen Teodorovici la probleme economice, Niculae Bădălău la Energie, I. Deneș la Mediu și R.Oprea la relația cu Parlamentul, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Informații despre starea de sănătate a Tamarei Buciuceanu Botez! Cum se simte actrița

Premierul Viorica Dăncilă i-a trimis, vineri, președintelui Klaus Iohannis, patru propuneri de interimari.

Ministrul Dezvoltării Daniel Suciu este propunerea PSD pentru funcția de ministru interimar la Justiție.

La finalul lunii august, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis lui Klaus Iohannis o solicitare de revocare a Anei Birchall de la Ministerul Justiției și numirea Danei Gîrbovan în locul acesteia. Șeful statului a respins-o însă pe Gîrbovan și nu a semnat decretul de revocare a lui Birchall.

Totodată, pe masa lui Klaus Iohannis se află și propunerea PSD pentru al doilea interimat la Interne, respectiv Gabriel Leș, după ce interimatul asigurat de Mihai Fifor a expirat.

O altă propunere de interimat trimisă vineri la Cotroceni vizează Ministerul Educației. Viorica Dăncilă îl propune pe ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc pentru a asigura interimatul la acest portofoliu, după expirarea mandatului de interimar al lui Daniel Breaz, în urma demiterii din funcția de ministru titular a Ecaterinei Andronescu.

Tot vineri, Viorica Dăncilă i-a trimis lui Klaus Iohannis o propunere care vizează asigurarea lui Eugen Teodorovici a interimatului la probleme economice.

Președintele Klaus Iohannis are din luna august și propunerile de interimari pentru Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul, propuneri formulate în urma unei remanieri guvernamentale, la care șeful statului încă nu a dat un răspuns.

Ministrul Economiei Niculae Bădălău reprezintă propunerea PSD pentru interimatul la Energie.

De asemenea, Viorica Dăncilă vrea ca interimatul la Ministerul Mediului să fie asigurat de ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș.

Citește și: Marius Budăi iese la rampă! Ce se întâmplă, de fapt, cu cele 400.000 de concedieri

Propunerea pentru interimatul la Ministerul pentru relația cu Parlamentul e Radu Oprea.

Curtea Constituțională arată, în motivarea deciziei de pe 18 septembrie, că există în continuare un conflict juridic de natură constituțională între premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis, șeful statului fiind obligat să emită decretul de revocare al ministrului Justiției Ana Birchall.

Președintele Klaus Iohannis are pe masa sa, din luna august, trei propunerile de interimari: Niculae Bădălău la Energie, Ioan Deneș la Mediu și Ștefan Radu Oprea la Relația cu Parlamentul. Acestea au fost trimise de către premierul Viorica Dăncilă pe 26 august, după ieșirea ALDE de la guvernare și demisia miniștrilor partidului condus de Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, cele trei portofolii au rămas vacante timp de aproape șase săptămâni.

CCR a decis, pe 18 septembrie, că președintele Klaus Iohannis trebuie să emită de îndată decretele de numire a miniștrilor interimari. Totodată, Curtea a decis atunci că șeful statului trebuie să răspundă, de îndată, în scris și motivat, legat de refuzul propunerilor.

Potrivit legii, interimatul la un minister durează 45 de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.