Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt cele mai fericite țări: Pe ce loc se află România

wall-street.ro
munca bucurie fericire calculator job

A apărut Raportul mondial al fericirii și, încă o dată, țările nordice se bucură de cele mai bune scoruri. Țara nr. 1, Finlanda, se menține în fruntea clasamentului de șapte ani la rând.

Raportul din acest an este primul care include un clasament separat pe grupe de vârstă și aduce vești proaste în ceea ce privește satisfacția vieții în rândul tinerilor din unele părți ale lumii, conform CNN.

Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această țară sunt acum mai puțin fericiți decât cei în vârstă. Aceste scoruri scăzute au contribuit la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012.

Dar scăderea în clasament a SUA și a altor țări s-a datorat și faptului că alte națiuni - în special câteva din Europa de Est - au înregistrat creșteri binevenite în ceea ce privește fericirea.

Cele mai fericite țări

Finlanda este din nou cea mai fericită țară din lume.

Asta potrivit raportului anual care marchează Ziua Internațională a Fericirii a Organizației Națiunilor Unite la 20 martie.

Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz, între 2021 și 2023. Raportul este un parteneriat între Gallup, Oxford Wellbeing Research Centre, Rețeaua de soluții pentru dezvoltare durabilă a ONU și un comitet editorial.

Finlanda, țară cu vreme rece, unde luminile nordice dansează iarna și soarele de vară strălucește toată noaptea, are multe de învățat când vine vorba de condițiile sociale potrivite pentru fericire.

Sondajul a solicitat fiecărui participant să își noteze viața ca întreg, luând în considerare ceea ce apreciază, a declarat John Helliwell, profesor emerit de economie la Vancouver School of Economics, Universitatea din British Columbia, și editor fondator al World Happiness Report.

"Și afli că Finlanda este destul de bogată în toate aceste lucruri, cum ar fi faptul că portofelele sunt returnate dacă sunt scăpate pe stradă, că oamenii se ajută unii pe alții zi de zi, că oportunitățile de sănătate și educație sunt de foarte bună calitate și distribuite universal - astfel încât toată lumea iese mai mult sau mai puțin la fel de la poarta de start", a spus el.

De asemenea, a remarcat că Finlanda are imigranți fericiți, "așa că este ceva ce sunt pregătiți să împărtășească cu noii veniți".

Raportul analizează șase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieții: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea, generozitatea și percepția corupției.

Vecinii nordici ai Finlandei au obținut, de asemenea, scoruri ridicate, cu Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) și Suedia (nr. 4) în primele cinci locuri, iar Norvegia (nr. 7) s-a clasat confortabil în top 10.

Având în vedere războiul cu Hamas, Israelul poate fi o surpriză pe locul 5, deși țara se află în top 10 din 2022. Autorii raportului subliniază faptul că clasamentele sale se bazează pe o medie de trei ani, ceea ce deseori estompează efectul "evenimentelor cataclismice care au loc în timpul unui anumit an".

Iar momentul realizării sondajului joacă în mod evident un rol atunci când există o criză. Sondajul din Israel a fost realizat după atacul Hamas din 7 octombrie, dar înainte de mare parte din războiul care a urmat. Astfel, deși evaluările vieții au scăzut brusc, aceste scoruri au reprezentat doar o treime din medie.

Raportul, care se bazează în mare măsură pe sondajul Gallup World Poll, include, de asemenea, o clasare a Palestinei pe locul 103, deși statutul său de stat nu este recunoscut pe scară largă. Sondajul a fost realizat în teritoriile palestiniene din Gaza și Cisiordania înainte de evenimentele din 7 octombrie.

Țările de Jos (nr. 6), Luxemburg (nr. 8), Elveția (nr. 9) și Australia (nr. 10) completează topul 10.

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al şaptelea an consecutiv.

Cele mai fericite 20 de țări din lume în 2024

1. Finlanda

2. Danemarca

3. Islanda

4. Suedia

5. Israel

6. Olanda

7. Norvegia

8. Luxemburg

9. Elveția

 

10. Australia

11. Noua Zeelandă

12. Costa Rica

13. Kuweit

14. Austria

15. Canada

16. Belgia

17. Irlanda

18. Cehia

19. Lituania

20. 20. Regatul Unit

În partea de jos a listei

Afganistanul rămâne cea mai slab clasată țară din lume în ceea ce privește fericirea. Liban, Lesotho, Sierra Leone și Congo se află, de asemenea, pe ultimele locuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.