Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt domeniile prioritare pe lista viitoarei administraţii Trump

Alegerea lui Donald Trump în fruntea administraţiei americane ar putea însemna o stagnare dacă nu cumva chiar un pas înapoi pentru ştiinţă şi cercetare în SUA, domenii care nu fac parte dintre priorităţile noului preşedinte care nu a avut nicio problemă să decline, spre exemplu, că există un fenomen al încălzirii globale. Publicaţia Washington Post publică un material exhaustiv cu privire la posibilele efecte pe care alegerea lui Donald Trump s-ar putea să le aibă asupra ştiinţei şi cercetării în SUA, citând opiniile unor administratori din domeniu dar şi al unor oameni de ştiinţă.

Citeşte şi: Gafă COLOSALĂ. Victoria lui Trump a prins pe picior greşit o publicaţie celebră de peste ocean FOTO

"Trump va fi primul preşedinte (cu o poziţie) împotriva ştiinţei din istoria noastră", a comentat miercuri Michael Lubell, director de relaţii publice al American Physical Society, pentru revista Nature. "Consecinţele vor fi extrem de grave", a avertizat el.

"Există temeri că infrastructura ştiinţifică din SUA va ajunge pe butuci", a comentat şi Robin Bell, geofizician la Lamont-Doherty Earth Observatory din cadrul Universităţii Columbia şi preşedinte ales al American Geophysical Union. El a mai susţinut că alegerea lui Trump la Casa Albă ar putea "afecta totul", de la finanţări până la capacitatea de a derula studii şi proiecte ştiinţifice de bază.

Schimbările climatice

Mulţi oameni de ştiinţă sunt îngrijoraţi în special de poziţia lui Donald Trump cu privire la schimbările climatice. În campania electorală, Trump şi-a luat angajamentul să "anuleze" Acordul de la Paris privind limitarea încălzirii globale ce a fost ratificat în acest an de SUA şi a promis că va elimina şi reglementările interne pentru protecţia mediului. El susţinea în campania electorală, într-un deja celebru mesaj pe Twitter, că încălzirea globală este o "înşelăciune" pusă la cale de China pentru a pune beţe în roate dezvoltării economice a Americii. Într-un răspuns mai rezervat, oferit coaliţiei de organizaţii din domeniul ştiinţei şi tehnologiei ScienceDebate.org, preşedintele ales a scris: "Sunt încă multe lucruri care trebuie analizate în domeniul 'schimbărilor climatice'".

Citeşte şi: Doi poliţişti au fost ÎMPUŞCAŢI într-un cartier rău famat din Pittsburgh. SWAT a închis zona/VIDEO

Situaţia "nu arată prea bine", a comentat Joshua Drew, lector în cadrul Departamentului de Ecologie, Evoluţie şi Biologie a Mediului din cadrul Universităţii Columbia. "În prezent predau ecologia habitatelor de coastă, domeniu care acoperă numeroase subiecte, printre care şi schimbările climatice globale, creşterea nivelului oceanelor şi acidificare acestora. Faptul că Trump nu crede în astfel de lucruri nu poate avea efecte benefice asupra politicilor americane din aceste domenii". O scrisoare deschisă pe acest subiect, adresată studenţilor, pe care Joshua Drew a postat-o pe Twitter, a făcut rapid înconjurul comunităţii academice americane. În mesaj, Drew îi chema pe studenţi să vină la ore şi să se concentreze asupra proiectelor de cercetare, indiferent de sentimentele pe care le au după anunţarea rezultatelor alegerilor. "Studenţii din ultimul an de la cursurile mele vor fi licenţiaţi în ecologie într-un mediu care devine incredibil de neprietenos pentru acest domeniu. Ei vor trebui să muncească de două ori mai mult pentru a fi siguri că rezultatele pe care le obţin sunt impecabile, înainte de a le comunica", potrivit lui Joshua Drew.

Finanţări pentru cercetare

Deşi în campania electorală Donald Trump şi-a luat angajamentul să reducă cheltuielile federale, el nu a precizat dacă şi cum aceste măsuri vor afecta finanţările pentru cercetare ştiinţifică. Majoritatea oamenilor din mediul academic, notează Washington Post, se bazează pe burse de la agenţii guvernamentale aşa cum sunt National Institutes of Health (NIH) sau National Science Foundation (NSF). De-a lungul timpului administraţiile republicane (şi nu cele democrate) au alocat mai mulţi bani acestor agenţii şi organizaţii. Un studiu din 2015 publicat în Journal of Science Policy and Governance ajungea la concluzia că administraţia democrată este asociată cu o creştere a cheltuielilor NASA, ale Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi ale Departamentului pentru Transport, însă şi cu o diminuare a finanţărilor pentru NIH, NSF şi Departamentul Agriculturii.

Politica externă a lui Trump, un mare pas spre necunoscut / ANALIZĂ

Însă Trump este departe de a fi un republican convenţional şi, deocamdată, s-ar părea că nu va fi convenţional nici ca preşedinte. "Sunt foarte multe incertitudini", a comentat Meghan Duffy, specialist în ecologia bolilor la Universitatea din Michigan. "Cunosc numeroşi oameni de ştiinţă aflaţi la începutul carierelor care sunt foarte îngrijoraţi cu privire la viitorul finanţărilor şi la faptul că reducerea sumelor alocate pentru cercetare ar putea să le afecteze carierele în domeniilor lor de excelenţă".

NASA

Şi în ceea ce priveşte viitorul programelor spaţiale americane, lucrurile rămân incerte. În trecut Trump şi-a exprimat sprijinul pentru cercetarea în domeniul spaţial a cărui dezvoltare poate genera noi locuri de muncă şi atrage investiţii. "Priorităţile trebuie să fie observarea din spaţiu şi explorarea dincolo de vecinătatea planetei noastre", susţinea el. Pe de altă parte, în campania electorală, Trump a criticat NASA susţinând că programele spaţiale derulate de agenţie "sunt bune de o ţară din lumea a treia". De asemenea, el susţinea că finanţarea explorărilor spaţiale nu constituie o prioritate faţă de alte probleme.

Necunoscuta Trump

Leighton Ku, profesor de politici de sănătate şi management la Universitatea George Washington, avertiza că este dificil de prevăzut ce efect va avea administraţia Trump asupra ştiinţei şi cercetării. Majoritatea deciziilor privind finanţările şi direcţiile de cercetare încurajate sunt luate în Congres şi de conducerile agenţiilor guvernamentale, iar Trump a oferit prea puţine indicii cu privire la cine se va afla la conducerea acestor agenţii.

Cinci persoane au fost ÎMPUŞCATE în apropiere de un protest anti-Trump FOTO/VIDEO

"Cunoaştem foarte puţine şi de aceea suntem nerăbdători să lucrăm alături de administraţia Trump", a susţinut şi Howard Kurtzman, director ştiinţific executiv în cadrul American Psychological Association (APA). El a adăugat că APA speră să poată colabora cu administraţia Trump pentru îmbunătăţirea programelor dedicate recuperării şi ajutării veteranilor cu probleme psihice, deşi nu şi-a putut ascunde îngrijorarea faţă de "respingerea de către Trump a consensului ştiinţific cu privire la schimbările climatice şi a faptului că a susţinut în repetate rânduri că vaccinurile provoacă autism".

Asociaţia Americană pentru Progresul Ştiinţei (American Association for the Advancement of Science - AAAS) - cea mai mare organizaţie americană a oamenilor de ştiinţă - i-a solicitat preşedintelui ales să aleagă "un om de ştiinţă reputat" pentru postul de consilier ştiinţific, să introducă printre priorităţile agendei sale problema schimbărilor climatice şi investiţiile în cercetare şi să evite blocajele bugetare care duc la întârzierea plăţilor către agenţiile de cercetare.

"Suntem gata să colaborăm cu administraţia preşedintelui-ales şi cu factorii de decizie politică, fie ei republicani sau democraţi, într-o manieră bipartizană pentru a valorifica puterea ştiinţei şi tehnologiei în slujba societăţii", a declarat Rush Holt, directorul executiv al AAAS.

Un alt semn de întrebare este legat de modul în care politicile administraţiei Trump privind imigraţia - unul dintre pilonii centrali ai campaniei candidatului republican - vor afecta cercetarea ştiinţifică. Leighton Ku este de părere că oamenii de ştiinţă cu un nivel ridicat de pregătire care vor dori să imigreze în SUA vor fi, probabil, în continuare bineveniţi. Dar vor dori ei în continuare să vină? "Pot să îmi imaginez că unii dintre ei îşi vor spune că nu mai este o idee chiar atât de bună să meargă în SUA, să trăiască într-un mediu care s-ar putea să nu fie tocmai prietenos cu imigranţii", a mai susţinut el.

Un miliardar arab îngroapă securea războiului pe Twitter şi îl felicită pe Trump

Pentru a înţelege mai bine cât de periculoasă poate fi "alergia lui Trump" faţă de ştiinţă şi cât de precară este înţelegerea lui în domeniu, revista Forbes reaminteşte într-un material de un episod petrecut în august 2014, cu 11 luni înainte ca Trump să-şi facă publică intenţia de a candida pentru Casa Albă. În acea perioadă, Africa Occidentală era devastată de o epidemie de Ebola care a ucis, conform datelor oficiale, cel puţin 11.000 de oameni. Centrul american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention) a organizat aducerea în SUA, pentru tratament, a doi misionari creştini, dintre care unul medic, care s-au îmbolnăvit în timp ce îngrijeau victimele epidemiei. Trump a reacţionat imediat pe Twitter, după cum relatează agerpres.um

"SUA nu pot permite întoarcerea oamenilor infectaţi cu EBOLA. Cei care călătoresc în alte ţări pentru a-şi oferi ajutorul sunt (nişte oameni) extraordinari dar trebuie să plătească consecinţele!". Cu alte cuvinte, Trump ar fi condamnat nişte eroi americani la moarte, nota Forbes, deşi experţii în Ebola dădeau asigurări că pe teritoriul SUA nu va izbucni o astfel de epidemie în condiţiile în care virusul nu se răspândeşte prin aer ci prin contact direct cu o persoană infectată, iar medicii şi personalul medical care intră în contact cu pacienţii infectaţi poartă costume de protecţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.