Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt pedepsele pentru vinovații în dosarul Microsoft

microsoft

Gabriel Sandu, Gheorghe Ștefan, Dorin Cocoș și Dumitru Nicolae au fost condamnați în dosarul Microsoft. Dumitru Nicolae (Niro) a primit un an și jumătate cu suspendare, Dorin Cocoș a primit 2 ani cu executare, Gheorghe Ștefan (Pinalti) a primit 3 ani de închisoare cu executare, iar Gabriel Sandu a primit 2 ani cu executare.

Magistrații au mai decis să confiște suma de un miliard de euro și efectuarea unor ore de muncă în folosul comunității pentru Dumitru Nicolae, lui Dorin Cocoș i-au confiscat 3 milioane de euro, 3 milioane de euro de la Gheorghe Ștefan și 2.9 milioane de euro de la Gabriel Sandu.

Sentința magistraților ÎCCJ nu este definitivă și poate fi contestată. Cei patru sunt acuzați de trafic de influență și spălare de bani și au fost trimiși în judecată de DNA pe 25 martie 2015.

Potrivit rechizitoriul întocmit de procurorii DNA în perioada 2004 – 2010 Dumitru Nicolae a primit de la două persoane (denunțătoare) suma de 7,65 milioane de dolari în anul 2004, și respectiv suma de 2.700.000 euro în anul 2009, pentru a-și exercita influența asupra unor membri ai Guvernului României și funcționari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influență asupra acestora – Șerban Mihăilescu, cercetat într-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influență asupra unor persoane din Guvern în anul 2004, Dorin Cocoș – persoană cu influență asupra unor membri ai Guvernului în anul 2009, astfel încât să asigure firmelor susținute de denunțători încheierea și derularea contractelor de licențiere Microsoft.

Sumele de bani pretinse au fost transferate în contul Running Total Group, societate care aparține lui Nicolae Dumitru, în baza unor contracte de consultanță ce atestă operațiuni comerciale fictive.

Din contul Running Total Group Ltd., sumele de bani respective au fost virate în conturi de economii și investiții deschise pe numele lui Dumitru Nicolae, nefiind efectuate operațiuni de disimulare a provenienței sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora.

În anul 2009, în baza înțelegerii prealabile cu Gheorghe Ștefan și Sandu Gabriel, Dorin Cocoș a pretins de la aceleași două persoane denunțătoare suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ștefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-și exercita influența asupra lui Gabriel Sandu, precum și asupra altor persoane din Guvern – între care ministrul Elena Udrea, în scopul de a asigura firmelor susținute de denunțători, adjudecarea contractului de licențiere Microsoft din anul 2009.

Dorin Cocoș a primit de la la denunțători suma de 9.000.000 de dolari.

În anul 2009, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI), Gabriel Sandu a pretins și a primit de la cele două persoane denunțătoare suma de 2.196.035 euro pentru a asigura promovarea hotărârii de guvern, pentru a face demersuri în vederea obținerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor susținute de denunțători încheierea contractului de închiriere de licențe Microsoft prin exercitarea influenței asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor funcționari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.