Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt principalele promisiuni pentru alegerile din Marea Britanie

marea britanie

Partidele politice din Marea Britanie și-au intensificat campania cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare din 7 mai, sondajele arătând în mod constant că niciunul dintre partidele angajate în competiție nu va obține singur majoritatea celor 650 de mandate de deputat în Camera Comunelor.

Principalele promisiuni electorale ale acestor partide:

Partidul Conservator, condus de premierul David Cameron, promite continuarea creșterii economice viguroase, în medie 2,5% anual în ultimii ani și, ca o consecință, eliminarea deficitului bugetar, actualmente de 87 miliarde de lire sterline (circa 4,8% din Produsul Intern Brut)  până în 2018.

Conservatorii promit un referendum în 2017 privind rămânerea sau nu în Uniunea Europeană după renegocierea relației Marii Britanii cu UE.

În manifestul partidului lui Cameron se mai află și reducerea beneficiilor sociale și introducerea unei perioade de așteptare de patru ani pentru noii solicitanți sosiți din țările UE.

Partidul Conservator promite să nu majoreze TVA sau taxa de asigurare națională și să majoreze simțitor baremurile de la care începe plata ratei de bază la impozitul pe venit (20%) – de la £10600/an actualmente la £12500/an – și la rata superioară (40%) – de la £42385an actualmente la £50000/an în 2020.

Partidul Laburist, condus de Ed Miliband, promite o echilibrare a finanțelor publice fără să dea termene și cu promisiuni de cheltuieli sociale mai mari.

Laburiștii doresc introducerea unei perioade de așteptare de doi ani pentru migranții din UE înainte ca aceștia să poată solicita beneficii sociale.

Miliband promite păstrarea neschimbată a ratelor de impozitare personală, cu excepția celei marginale, care va fi majorată de la 45% la 50% pe veniturile anuale care depășesc £150000, precum și intoducerea unei taxe speciale pentru locuințele care au o valoare de peste £2 milioane.

Dacă va deveni prim ministru după alegeri, liderul Laburist promite majorarea salariului minim legal pe economie de la £6,50/oră la £8/oră până în 2020 și înghețarea tarifelor la energie până în 2017.

Partidul Liberal Democrat, condus de vicepremierul Nick Clegg, promite o echilibrare a finanțelor publice până în 2018 fără reduceri bugetare drastice ca cele promise de Conservatori, dar nu acceptă majorări de cheltuieli sociale fără acoperire bugetară, de care-i acuză pe Laburiști.

Liberal Democrații promit cheltuieli suplimentare anuale de £8 miliarde în Serviciul Național de Sănătate (NHS) și £2,5 miliarde în învățământ, până în 2020 și, ca și Laburiștii, propun introducerea unei taxe speciale pe locuințele de peste £2 milioane.

Partidul Naționalist Scoțian (SNP), condus de lidera executivului scoțian, Nicola Sturgeon (care prezintă candidați doar în cele 59 de circumscipții electorale alocate Scoției, având șansa să câștige în cel puțin 50 și să devină al treilea partid ca mărime, deținând astfel balanța puterii în Camera Comunelor), dorește majorarea cheltueililor sociale și abandonarea politicii de austeritate, majorarea ratei marginale la impozitul pe venit de la 45% la 50% și renunțarea la submarinele nucleare de tip Trident, ca și politică fiscală independentă pentru Scoția.

Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP), condus de Nigel Farage, dorește un referendum privind ieșirea Marii Britanii din UE în 2015, limitarea migrației nete la 50000 pe an în baza unui sistem de puncte și interzicerea migrației lucrătorilor necalificați pe cinci ani, scutirea de impozite a celor care câștigă salariul minim pe economie și garantarea nivelului minim de 2% din PIB pentru bugetul apărării.

Verzii, conduși de Natalie Bennett, propun sfârșitul politicilor de austeritate prin sporirea cheltuielilor sociale, majorarea salariului minim pe economie la £10/oră până în 2020, majorarea ratei de impozitare marginală de la 45% la 60% pentru veniturile mai mari de £150000/an, crearea unui milion de noi locuri de muncă în sectorul public și renaționalizarea companiilor de transport feroviar.

sursa: rfi.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.