Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Care sunt principalii poluatori globali: în mod surprinzător, nu China este cea care generează cea mai mare emisie de dioxid de carbon

national.ro
poluare combustibili fosili

Emisiile de dioxid de carbon legate de cărbune au crescut cu 9% din 2015, pe cap de locuitor, a declarat grupul de reflecție Ember, care se ocupă de schimbările climatice. În mod surprinzător, nu China este cea care generează cea mai mare parte a acestor emisii pe cap de locuitor. Conform cifrelor Ember, Australia și Coreea de Sud sunt cele mai mari emițătoare de dioxid de carbon din cărbune pe cap de locuitor, scrie oilprice.com.

Cu toate acestea, grupul de reflecție recunoaște că mai mulți membri ai G20, inclusiv Australia și Coreea de Sud, au înregistrat o scădere a emisiilor legate de cărbune în perioada 2015-2022. În pofida acestor reduceri de emisii, Australia și Coreea de Sud emit de peste trei ori mai mult decât media globală în ceea ce privește emisiile de CO2 legate de cărbune. China se află pe locul al treilea.

"G20 reprezintă 80% din emisiile globale. În cadrul grupului, însă, emisiile de cărbune ale unui individ în 2022 au fost considerabil mai mari, cu cifre pe cap de locuitor ajungând la

1,6 tone de dioxid de carbon, comparativ cu media globală de 1,1 tone de dioxid de carbon", a scris Ember.

Grupul de reflecție a continuat apoi să facă apel la G20 să depună mai multe eforturi pentru decarbonizare, pentru ca lumea să atingă obiectivele Acordului de la Paris privind un sistem energetic net-zero până în 2050.

Cu toate acestea, experiența pare să sugereze că decarbonizarea nu se poate realiza rapid, cel puțin nu fără a crea noi riscuri. Australia este din nou un exemplu în acest sens. Operatorul pieței de energie din această țară a avertizat luna trecută că două state riscă să sufere pene de curent în această vară din cauza a ceea ce directorul său general a formulat ca fiind "fiabilitatea producției de energie pe bază de cărbune se află la minime istorice".

Fiabilitatea producției de energie pe bază de cărbune poate suferi doar din două motive: lipsa de întreținere și oprirea capacității, ceea ce au făcut toate guvernele dedicate tranziției, inclusiv cel australian.

În aceeași ordine de idei, New South Wales a anunțat ia acum în considerare prelungirea duratei de viață a celei mai mari centrale pe cărbune a sa, determinată de îngrijorarea legată de prețurile la electricitate și de progresul lent în ceea ce privește adăugarea de capacități eoliene și solare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.