Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CARE sunt riscurile de securitate ale reducerii bugetelor serviciilor. Dragnea și mutarea ambasadei României în Israel

Inquam Photos / Octav Ganea
dragnea gest

Nivelul de alertă al României a crescut, după ce Liviu Dragnea a anunțat că țara noastră își mută ambasada la Ierusalim, a spus vicepreședintele Comisiei de Apărare, deputatul PNL Ovidiu Raețchi. Raețchi a punctat că, în acest cadru, e absurd să fie scăzute bugetele serviciilor, adăugând că vizita Papei și asigurarea de către România a președinției rotative a UE implică alte costuri.

“Din păcate, în ultimele luni, lucrurile au devenit îngrijorătoare, bat pasul pe loc. În zona de intelligence mai ales, lucrurile devin ingrijoratoare. In urma cu cateva luni dl. Dragnea anunța că mutăm ambasada la Ierusalim. La nivelul UE - cu care trebuie să ne sincronizăm diplomatic - e o mutare atipică, Uniunea Europeană are o altă poziție.

Citește și: Brigitte Sfăt este imposibil de recunoscut! Câți bani a scos din buzunar pentru operațiile estetice și cum arăta înainte

Asta automat aduce asupra României atentia unor persoane sau rețele care nu-și doresc o astfel de mutare și probabil își vor activa în perspectiva soluționării acestei direcții a politicii externe a României niște celule aici. (…) Dacă nivelul provocării crește - și a crescut automat atunci când Dragnea a deschis acest subiect - atunci dă-le celor din servicii fonduri pe măsura creșterii nivelului de alertă. Bun, nu le dai, esti în război cu serviciile, vrei să le arăți susținătorilor tăi că te lupți cu serviciile, dar să le scazi bugetele e absurd. Un politician responsabil care se bagă în tematica Orientului Mijlociu știe că automat există niște costuri de securitate pe care, OK, ți le asumi politic, dar asumă-ți-le și bugetar. Nu da sarcini serviciilor de două ori mai grave, dar le tai 30 % din venituri.

SPP-ul suporta o tăiere în momentul în care are de pregătit vizita Papei și președinția rotativă. Înseamnă sute de vizite ale unor oficiali externi pe care SPP le gestionează. Nu era un buget de lux, nu erau bani pentru interceptări, ci bani pentru acest eveniment major care ține de răspunderea României. Per ansamblu, avem bani pentru Jandarmerie și Interne, Armata pare să bată pasul loc, iar în domeniul de intelligence bugetele sunt tăiate semnificativ și nu mi se pare că acest lucru este adecvat cu contextul mondial și european”, a spus vicepreședintele Comisiei de Apărare la Mediafax Talks.

Citește și: Surpriză la CSM! Nimeni nu se aștepta la asta! Ce notă a luat Adina Florea la interviul pentru Secția de investigare a magistraților

“Avem 2% pe hartie, avem proiectele aprobate, stim teoretic unde mergem dincolo de cele 10 programe, dar în practică, dacă am cheltuit efectiv 1,5% anul ăsta, să fim mulțumiți...”, a mai spus Ovidiu Raețchi la Mediafax Talks.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.