Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carles Puigdemont, anchetat pentru „terorism” de Curtea Supremă spaniolă

equinoxmagazine.fr
Carles Puigdemont gratii

Curtea Supremă a Spaniei deschide o anchetă în cazul lui Carles Puigdemont pentru terorism, în „Cazul Tsunami“. Fostul președinte catalan și fostul deputat Ruben Wagensberg sunt anchetați pentru proteste violente în 2019.

Curtea Supremă spaniolă a decis în unanimitate să deschidă o anchetă împotriva fostului președinte catalan și deputat Carles Puigdemont și a fostului deputat catalan Ruben Wagensberg presupunând infracțiunea de terorism pentru cazul Tsunami.
Acesta din urmă se referă la protestele violente ale platformei pentru independență din 2019, în urma condamnărilor liderilor  catalani, potrivit unor surse judiciare citate de postul național de televiziune Rtv.

Carles Puigdemont, anchetat pentru „terorism” de Curtea Supremă spaniolă

Potrivit magistraților Curții Supreme, "este necesar și pertinent ca aceștia să fie chemați la proces, pentru a fi audiați în calitate de suspecți, cu toate drepturile și garanțiile prevăzute în sistemul nostru juridic. Acțiuni de anchetă care nu pot fi efectuate de către judecătorul de instrucție, ci doar de către această instanță penală, întrucât sunt deputați acoperiți de imunitate", se arată în ordonanța notificată astăzi părților interesate, preluată de "La Vanguardia".
Înalta Curte își declină competența de a-i ancheta pe ceilalți 10 inculpați democrați din cauza tsunami-ului, care nu sunt acoperiți de imunitate. Dar nu exprimă nicio îndoială că acuzațiile aduse „mișcării de independență“ constituie infracțiunea de terorism și amintește cel puțin o duzină de hotărâri privind tulburările publice încadrate ca terorism urban, care consolidează doctrina în materie.
Instanța a desemnat-o pe magistratul Susana Polo ca judecător de instrucție în acest caz.

Infracțiunile de terorism sunt în prezent excluse din proiectul de lege privind amnistia, negociat de Psoe (n.r. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol) și Junts per Catalunya (n.r. Împreună pentru Catalonia“, partidul lui Puigdemont, în schimbul unui vot de încredere acordat în noiembrie premierului Pedro Sánchez. În prezent, proiectul de lege se află din nou în fața Comisiei de justiție a Congresului pentru amendamente, după ce a fost respins în primă lectură la 30 decembrie, cu voturile împotrivă ale Partidului Popular și Vox, în opoziție, și ale celor 7 deputați ai Junts.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.