Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carles Puigdemont NU renunță: Insistă că poate conduce Catalonia de la Bruxelles

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont, liderul alianţei Junts per Catalunya, preşedintele demis al Generalitat, insistă că poate conduce Catalonia de la Bruxelles, bazându-se pe noile tehnologii, potrivit La Vanguardia, scrie news.ro.

Vineri dimineaţă, el a făcut declaraţii la Catalunya Ràdio, subliniind că este posibil să guverneze din capitala Belgiei, graţie „tehnologiilor noi”. Puigdemont a recunoscut că acestea nu ar fi condiţiile normale şi dorite, însă că este mai bine decât să conducădin închisoare.

În direct, el a asigurat că nu a fugit de justiţie. „Am venit aici liber, iar când a fost publicat euroordinul, m-am prezentat în faţa justiţiei şi am retras guvernul”.

Chinurile facerii pentru Guvernul Dăncilă: reveniri spectaculoase în prima linie a Executivului/SURSE

Despre cei care spun că Puigdemont fuge de răspunderea legală, el a afirmat: „Sunt aceiaşi care spun că violenţele din 1 octombrie au fost comise de manifestanţi”.

În urmă cu o săptămână, principalele două partide separatiste din Catalonia, Junts per Catalunya şi Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), au decis să îl susţină pe fostul lider autoexilat Carles Puigdemont la conducerea regiunii.

Plan IMPOSIBIL pus la cale de opoziție, după ce Iohannis a acceptat propunerea Dăncilă: Se pregătesc discuții cu membrii Coaliției

Dacă Puigdemont va fi ales lider, nu este cunoscut cum va putea guverna de la Bruxelles. El poate fi arestat, dacă revine în Spania, unde este acuzat de revoltă şi de abuz privind folosirea fondurilor publice.

În decembrie, formaţiunea Ciudadanos - pro Spania - a câştigat pentru prima dată alegerile catalane, cu 37 de mandate (peste 1,1 milioane de voturi). Totuşi, suma voturilor înregistrate de formaţiunile separatiste reprezintă majoritatea. Formaţiunile Junts Per Catalunya (34 de mandate, peste 940.000 de voturi), ERC (Esquerra Republicana de Catalunya) şi CUP (Candidatura de Unidad Popular) au împreună 70 de mandate.

Prima şedinţă a parlamentului catalan a avut loc pe 17 ianuarie şi a reprezentat primul pas în vederea reinstalării unui nou guvern, după ce Madridul a demis fosta administraţie regională, condusă de Puigdemont, pentru declararea ilegală a independenţei. Noul  preşedinte al Parlamentului catalan a fost ales Roger Torrent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.