Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chinurile facerii pentru Guvernul Dăncilă: reveniri spectaculoase în prima linie a Executivului/SURSE

portalsm.ro
sah

Liderii PSD și-au luat un răgaz de cinci zile pentru a construi noul Guvern al Vioricăi Dăncilă. Negocierile sunt complicate, pentru că sunt maziliți oamenii lui Mihai Tudose, iar în PSD este o bătălie acerbă pentru funcțiile rămase în joc. La biroul lui Liviu Dragnea a fost pelerinaj în aceste zile, aproape toți liderii importanți ai partidului trecând pe aici să caute sprijin.

Citește și: Dragnea a demarat 'marea curățenie' în Guvern și administrația centrală (surse)

Surse din PSD ne-au precizat că lucrurile vor fi tranșate într-o ședință informală care ar putea avea loc duminică seară, în Capitală. Deocamdată nu se știe locația, aceasta urmând să fie stabilită ulterior.

Până în acest punct al negocierilor există câteva certitudini, iar greii din Guvern își vor duce mandatul mai departe. Astfel, Petre Daea (Agricultură), Lia Olguța Vasilescu (Muncă), Paul Stănescu (Dezvoltare), Mihai Fifor (Apărare), Carmen Dan (Interne), Victor Negrescu (Afaceri Europene) și Ilan Laufer (Mediul de Afaceri).

Miniștrii ALDE își vor păstra portofoliile, inclusiv Grațiela Gabrilescu (Mediu), în ciuda unui conflict recent cu Tăriceanu. Astfel, Teodor Meleșcanu (Externe), Toma Petcu (Energie) și Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul) se vor regăsi și în Cabinetul Dăncilă. ALDE a insistat pentru menținerea lui Tudorel Toader la Ministerul Justiției, deși acesta este neafiliat politic și ocupă un loc al PSD în Guvern fiind susținut de filiala PSD Iași.

O revenire spectaculoasă în Guvern ar putea fi cea a Rovanei Plumb, care ar putea prelua funcția de vicepremier fără portofoliu, în locul lui Marcel Ciolacu.

Negocierile se duc pe alte portofolii extrem de importante. În noul Guvern foarte important va fi portofoliul Fondurilor Europene, acolo unde am putea avea parte de o revenire spectaculoasă a lui Eugen Teodorovici, fost titular pe acest Minister în Guvernul Ponta. Anul 2018 este unul foarte important din punct de vedere al atragerii de fonduri europene pentru că se pregătește preluarea de către România a președinției Consiliului European, iar Teodorovici, în ciuda faptului că a făcut de multe ori notă discordantă cu partidul, este considerat unul dintre cei mai performanți miniștri ai PSD. Actualul ministru al Fondurilor Europene, Marius Nica, a jucat în tabăra Tudose la recentul Comitet Executiv și va fi mazilit de Liviu Dragnea.

Pentru ministrul Sănătății, Florian Bodog, toate scandalurile din ultima perioadă par să îi fi pus capac. Încă se poartă negocieri, iar Bodog ar putea fi înlocuit cu Rodica Nassar, lider PSD Sector 2 și secretar de stat în Ministerul Sănătății. În același timp este posibil ca până luni să se schimbe lucrurile, iar Bodog să-și păstreze funcția.

La Transporturi situația este complicată. Liviu Dragnea l-ar vrea mazilit pe Felix Stroe, cel care a jucat în tabăra Tudose la recenta criză politică. Cu toate acestea, Stroe este un om puternic în PSD, lider al PSD Constanța, iar Liviu Dragnea pare tentat să treacă peste afrontul aceste organizații și să-l păstreze pe Stroe în Guvern, cu condiția ca PSD Constanța să-și schimbe opțiunile.

Un alt om care a jucat în tabăra Tudose este ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Acesta va fi schimbat din funcție și surse din PSD ne-au precizat că favorit pentru preluarea funcției este Cosmin Preda, președintele Comisiei de Cultură din Senat. La acest Minister încă se poartă negoceri și este posibil ca până luni să apară și alte variante în afară de Cosmin Preda. Ministerul Culturii este foarte important în 2018 pentru că are de gestionat festivitățile pentru Centenar.

La Ministerul Educației am putea avea parte de o nouă schimbare. Liviu Pop ar putea fi înlocuit cu titularul de facto al acestui portofoliu din interiorul PSD, Ecaterina Andronescu. Totuși și aici se mai poartă încă negocieri, iar Liviu Pop trage tare pentru a-și păstra scaunul.

O altă schimbare importantă ar putea avea loc la Ministerul Finanțelor, acolo unde Ionuț Mișa ar fi ieșit din grațiile lui Liviu Dragnea și a liderilor PSD. Cu toate acestea, Mișa are încă sprijin în alte zone din partid și ar putea rămâne pe funcție.

De asemenea, pentru că au jucat în tabăra Tudose, ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre și ministrul pentru Dialog Social, Gabriel Petrea vor fi maziliți din funcție. La ministerul Turismului favorită pentru preluarea funcției este Natalia Intotero, deputat PSD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.