Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vechi de 150 de ani, Carnavalul de la Nisa a început

Carnavalul de la Nisa, pe Coasta de Azur franceză (sud-est), a debutat sâmbătă cu o mare paradă multicoloră - prima în format amplu de după pandemia de Covid-19 -, în faţa tribunelor pline de privitorii veniţi să ia parte la cea de-a 150-a aniversare a evenimentului, informează AFP.

Reprezentanţi ai carnavalului brazilian de la Rio sau din Republica Dominicană îmbrăcaţi în costume sclipitoare au luat parte la parada care marchează aniversarea unei tradiţii carnavaleşti prezente la Nisa din Evul Mediu şi care a fost formalizată în 1873, scrie agerpres.ro.

Ilustrând tema ''Comorile lumii'', carele alegorice au parcurs, într-o atmosferă festivă, un traseu supravegheat intens de forţele de ordine, sub un soare blând care a încălzit atmosfera rece a lunii februarie.

Regele carnavalului, o imensă marionetă cu o înălţime de peste 15 metri, omagiază diverse monumente ale lumii, de la Colosseum, la Big Ben sau Statuia Libertăţii, tot atâtea simboluri care vor dispărea odată cu incinerarea acestui personaj, în ultima zi a carnavalului, pe 26 februarie.

Deopotrivă de maiestuosă, Regina carnavalului, cocoţată pe o pagodă, este înconjurată de diferite simboluri inspirate din tema ''O mie şi una de aventuri''.

În 2020, carnavalul a avut o ediţie prescurtată, în 2021 a fost anulat, iar în 2022 a avut loc, dar cu o amploare redusă.

''Toate hotelurile noastre sunt ocupate, am avut cu 30% mai multe rezervări decât media ultimilor cinci ani şi am vândut aproape 95% dintre bilete'', a spus primarul oraşului, Christian Estrosi.

Tribunele şi promenadele pot primi, la fiecare dintre cele 10 parade programate pe durata festivalului, 18.000 de spectatori. În total 200.000 de persoane sunt aşteptate la Nisa în perioada carnavalului, unul dintre cele mai mari din lume, alături de Rio şi Veneţia.

Deşi evenimentul sărbătoreşte 150 de ani, anul acesta a ajuns abia la ediţia 138 întrucât nu s-a desfăşurat în perioada interbelică, în timpul războiului din Irak, în 1991, şi nici în 2021, din cauza crizei sanitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.