Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Carnea de vită din UE ar putea reveni în viitorul apropiat pe piaţa din China

Omaha Steaks
carne vita

Carnea de vită provenită din Franţa, Olanda şi Germania, vizată de un embargou introdus de Beijing în 2001, ar urma să revină pe piaţa din China în viitorul apropiat, a estimat vineri comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, transmite AFP.

La începutul anilor 2000, autorităţile sanitare chineze au interzis importurile de carne de vită din Europa, iar ulterior şi din SUA, din cauza descoperii unor cazuri de Encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută popular sub denumirea de "boala vacii nebune". Însă, de mai mulţi ani, Uniunea Europeană insistă că situaţia a fost remediată iar carnea de vită provenită din crescătoriile sale este sigură.

În luna ianuarie, cu ocazia unei vizite în China a preşedintelui Emmanuel Macron, Franţa a obţinut ridicarea embargoului chinez pentru carnea sa de vită. Macron a dat atunci asigurări că Beijingul va ridica restricţiile în următoarele şase luni, adică până în luna iulie.

Deocamdată, piaţa chineză permite importurile de carne de vită din Irlanda, aceasta fiind prima ţară membră UE care beneficiază de această măsură.

"Mă aştept ca şi ale state membre, în special Franţa, Olanda şi Germania, să fie printre priorităţile Chinei în materie de deschidere a pieţei", a declarat vineri comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, cu ocazia unei vizite în China.

În prezent, sunt efectuate controale sanitare şi verificări de către experţii chinezi pentru a permite ridicarea embargoului.

"Nu există un angajament precis în termeni de dată" pentru o deschidere concretă a pieţei din China, a recunoscut însă Phil Hogan, care s-a întâlnit săptămâna aceasta cu mai mulţi responsabili chinezi din domeniul Agriculturii. "Însă după discuţiile pe care le-am avut, după pregătirile tehnice care au fost efectuate, sunt convins că aceste state membre se pot aştepta la progrese în viitorul apropiat", a subliniat comisarul european.

Beijingul a reluat importurile de carne de vită din SUA în luna iunie 2017, după 14 ani de embargou.

Potrivit estimărilor OECD, odată cu creştere nivelului de trai, consumul anual de carne de vită în China a ajuns la patru kilograme pe cap de locuitor în 2016, de la mai puţin de trei kilograme pe cap de locuitor în 2005. Principalii furnizori de carne de vită pentru China sunt în prezent Brazilia, Uruguay, Australia şi Noua Zeelandă. Aceste state au fost responsabile pentru aproape 90% din importurile de carne de vită ale Chinei în 2016.

Exporturile de produse agricole UE pe relaţia cu China s-au dublat în ultimii cinci ani, de la şase la 12 miliarde euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.