Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Ad ascoltar le doine. Scritti sulla Romania', de Armando Santarelli

europafm.ro
carte

Editura Rediviva din Milano a împlinit 11 ani de activitate editorială, fiind un proiect al Centrului Cultural Italo Român, o asociație de voluntariat, fondată în anul 2008 la inițiativa unui grup de scriitori, traducători, profesori români și italieni.

Este prima editură românească din Italia, și își propune să contribuie la cunoașterea istoriei și culturii românești în Peninsulă, prin publicarea de volume în traducere în limba italiană, română sau bilingve (româno-italiene), de literatură, istorie, poezie, didactică, filosofie, eseuri, cataloage de artă. În anii de la fondarea sa, Rediviva numără circa 80 de titluri, în cele opt colecții propuse de grupul editorial. Participă la importante târguri de carte din Italia, fiind invitată să participe cu prezentări in biblioteci, universități, institute italiene sau în cadrul unor manifestări cu profil intercultural, organizate în diferite orașe ale Italiei, scrie Mediafax.

Colecția „Îți povestesc lumea [Ti racconto il mondo]” a Editurii Rediviva din Milano s-a îmbogățit recent cu volumul: „Ascultând doinele. Scrieri despre România” [Ascoltando le doine. Scritti sulla Romania] a scriitorului Armando Santarelli, cu o prefață semnată de prof. Giovani Rotiroti. Armando Santarelli s-a născut în 1956, trăiește la Gerano (Roma), a publicat mai multe volume de eseuri și romane, unele traduse în franceză și în română și scrie pentru mai multe reviste culturale.

Volumul pe care îl semnalăm acum cuprinde o serie de articole și recenzii legate de România, scrise de-a lungul mai multor ani și publicate în revista bilingvă online „Orizzonti culturali italo-romeni” (director, prof. Afrodita Cionchin) și pe portalul CulturaRomena.it. Pasiunea pentru România, pentru cultura română, interesul pentru ceea ce înseamnă emigrația românească din Italia, comportă un singur leit-motiv, dragostea autorului pentru România: Sunt adunate texte despre Miorița, Nicolae Steinhardt, doine și dor, Eminescu, Norman Manea, Cioran ș.a.

„De ce m-am îndrăgostit de România? Răspunsul la o astfel de întrebare nu este niciodată simplu. Este vorba de ceva profund, ceva legat de codurile secrete ale sufletului. Și cine ar fi în stare să le decodifice? Iubirea nu se măsoară; ea se câștigă, o simți ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Așadar, când am pus piciorul prima dată în România (mult mai târziu față de alte țări europene și mondiale), am simțit emoția care ne cuprinde atunci când ne întoarcem în țara natală după o lungă absență. Oriunde priveam vedeam ceva familiar, simplu și fascinant, transparent și misterios în același timp. O dragoste târzie deci, dar tocmai de aceea matură, puternică, completă, ca pentru a umple un gol pe care sufletul meu l-a suportat, ignorând acea sursă capabilă de a aduce noi stimuli şi interese în viața mea”.

Armando Santarelli – Ad ascoltar le doine. Scritti sulla Romania (Ascultând doinele. Scrieri despre România). Editura Rediviva, colecția Îți povestesc lume (Ti racconto il mondo). 258 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.