Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Anihilare', de Michel Houellebecq

playtech.ro
carte

„Un text cutremurător, esențial, în același timp luminos și crepuscular”. (Courrier picard)

Scriu editorii: „Început ca un thriller, cu teroriști informatici, care coboară treptat din virtualul netului în realitatea cotidiană, preschimbând pixelii în sânge, romanul deschide și o tramă politică, atent și iscusit articulată, ce se petrece în toiul alegerilor prezidențiale din Franța anului 2027, punând în scenă personaje cu identitate reală descifrabilă. Firele narative se leagă grație personajului Paul Raison, un rezonabil și aparent anost înalt funcționar în Ministerul de Finanțe, care, pe măsură ce poveștile publice înaintează, își descoperă vidul existențial și încearcă, sub presiunea veștii că suferă de o boală incurabilă, să-și creeze un viitor, recuperând urmele de afecțiune ale unui trecut ratat. Un viitor pe cât de scurt, pe atât de dens”.

Un roman masiv, care include mai multe romane, un thriller, un altul de familie, un al treilea despre o dispariție (anihilare). Toate sunt urmărite din punctul de vedere al unui protagonist deziluționat, un bărbat de cincizeci de ani, bun profesionist, care își plimbă depresia pe culoarele dezumanizate ale Ministerului de Finanțe, un bărbat aflat într-o criză conjugală. La început pare o radiografie a pregătirii alegerilor prezidențiale, cu mașinăria enormă de PR dezvoltată în spatele candidaților principali și o radiografie a extremei drepte mereu mai agresive; o parte în care se amestecă un fel de denunțare a junglei internetului și apar informații despre o ciudată organizație teroristă; apoi această pistă oarecum de suspans e părăsită pentru o dramă familală, când tatăl eroului are un accident vascular cerebral - și pe sute de pagini sunt descrise tribulațiile membrilor familiei, cu drame persoanle, crize de cuplu, meschinării și apare o nouă radiografie necruțătoare, de astă dată a sistemului medical francez; după care eroul află că are o boală incurabilă și romanul devine pur personal, sensibil, emoționant, chiar dramatic, parte în care eroul își reconstruiește relația cu soția sa, deteriorată vreme de un deceniu. Apar oameni politici, imaginari, dar și alții suficient de bine descriși să-i poți recunoaște, membri ai serviciilor secrete (tatăl eroului Paul Raison fusese unul dintre responsabilii acestor servicii), scrie Mediafax.

Eroul își pune întrebări despre vidul civilizațional, căruia îi poate urma neantul existențial; despre bătrânețe și cum este văzută ea în Franța de azi; despre rezistența în fața „anentizării”; despre cuplu și căsătorie.

Un roman bun, dar cam toată lumea a remarcat deosebirile enorme față de precedentele cărți ale lui Michel Houellebecq: mai puțin cinism, mai puțină virulență și critică, o carte oarecum convențională, cuminte, chiar dacă prolixă. Romanul a fost bine primit, dar n-au lipsit criticile: s-a reproșat că e un roman plat, care devine plictisitor și nu-și ține promisiunile; că ar fi mai degrabă lucrarea unui editorialist decât a unui romancier; că deschide multe piste (dimensiunea de thriller politic-mistic, de pildă) care sunt abandonate.

„O mare carte, o lovitură sigură, cel mai tulburător roman al lui Houellebecq. În sfârșit, scriitorului îi cade masca provocatoare și cinică, pentru a-și descoperi adevărata față a empatiei. Anihilare este desigur un cânt funebru, dar care radiază dragoste și posibilitatea fericirii” — RTL.

Michel Houellebecq – Anihilare. Traducere și note de Daniel Nicolescu. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 523 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.