Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Fiu de ticălos', de Sorj Chalandon

europafm.ro
carte

Noul roman al lui Sorj Cahalandon, finalist al Premiului Goncourty 2021, povestește cum un fiu descoperă istoria adevărată a unui tată mitoman, exact când are loc procesul lui Klaus Barbie, „măcelarul din Lyon” care a torturat personal evrei și membri ai Rezistenței franceze.

„Un roman important, venit într-un moment când adevărul nu mai este un fapt, ci o opinie“ — Le Figaro littéraire.

Un roman intens autobiografic, în care scriitorul descoperă adevărul despre tatăl său, care și-a fabricat alte vieți, pentru a o lumina pe a sa. Totul se întâmplă în 1987, când are loc procesul lui Klaus Barbie. Fiul descoperă că tatăl a fost condamnat pentru activitățile sale antifranceze, că la 17 ani a fost angajat în armata lui Petain, apoi în Legiunea tircoloră, o miliție de extremă dreapta, apoi chiar în armata germană, și abia mai târziu în Rezistență. Un tată ticălos care și-a trădat fiul. Ticălosul este omul care și-a aruncat fiul în viață ca într-o mare de noroi, fără repere, fără lumină, fără adevăr. Care a trecut prin război închizând toate porțile după ele, interogat de naziști, bănuit de membrii rezistenței, de mareicani, de judecători și jurați. Care a amestecat pistele, faptele, datele.

Scriu editorii: „Fiu de ticălos este o explorare a relației tumultuoase a autorului cu tatăl său și o meditație tulburătoare despre adevăr și minciună, despre vinovăție și responsabilitate personală și colectivă.

Fiul de ticălos este nimeni altul decât autorul cărții. Reporter special însărcinat cu relatarea unor evenimente cruciale, Sorj Chalandon scrie acum un roman autobiografic, folosind deopotrivă condeiul obiectivității reportericești și pe cel al confesiunii amare, cutremurate de descoperirea adevărului despre tatăl său. Din poveștile copilăriei aflase că acesta luptase în Rezistența franceză, dar, căpătând un târziu acces la arhive, coroborând documente până atunci clasificate, declarații de la martori, procese verbale de anchetă, concluzii ale investigatorilor oficiali, autorul-fiu-de-ticălos realizează că, de fapt, tatăl său avusese mai multe vieți și dusese mai multe războaie. Fusese colaboraționist și comunist, îl păzise pe însuși Hitler în buncărul său berlinez și dezertase, din motive obscure, din cinci tabere diferite. Sau că era posibil să fi fost și să fi făcut toate acestea. Pentru că poveștile lui prezente, amestecate cu confesiunile trecute și cu înscrisurile din dosar, dezvăluie un personaj care de fapt fabulează permanent, care-și visează vieți paralele și ajunge să creadă în ele, care minte cum respiră și dincolo de momentul când nu mai poate respira. O Șeherezadă mereu vinovată, care își inventează biografii convenabile, doar ca să dea bine în ochii celorlalți și mai cu seamă în ai săi”.

O traducere care a întâmpinat, în mod cert, multe probleme, depășite cu brio de Daniel Nicolescu.

„O carte bună? Nu, mai mult decât atât, o carte rară, o carte a luptei, a dezgustului și a... iubirii! Jurnalist excepțional, romancier copleșit de premii, Sorj Chalandon și-a făcut timp să elaboreze o operă. Iar acest opus este superior tuturor poveștilor lui precedente”. — Challenges.

Sorj Chalandon – Fiu de ticălos. Traducere din limba franceză de Daniel Nicolescu. Editura Humanitas Fiction, colecția Raftul Denisei. 303 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.