Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Înainte de întuneric' de Dan Stanca

europafm.ro
carte

Fragmente dintr-o istorie de o mai mult de o jumătate de veac, transformate într-o poveste fascinantă.

„Pentru mine, un roman este tranformarea demonului sau a doimonului în înger. Aceasta este ideea mea estetică și crezul meu literar. Mi-am gândit cărțile ca pe un proce spiritual, în care plec de undeva de foarte jos, sau în orice caz dintr-o materie foarte frământată și chinuită, ca să ajung la o transparență, la o zonă să zic angelică, unde sensurile spirituale se pot desluși.”

O ilustrare aproape perfectă este cel mai recent roman al acestui autor care se mărturisește necontenit de mai bine de două decenii în scrierile sale care au uimit și intrigat lumea cititorilor și a criticii, romane cu un stil inconfundabil și cu abordarea unor probleme similare, indiferent de anvergura lor, conform Mediafax.

„Tablouri – scrie prefațatoarea - ale unor trecuturi relativ recente, supraetajate, specifice spațiului românesc (începând cu perioada anilor 40 și până în prezent). Titlul poate fi înțeles diferit: înainte de întunericul pe care-l creeazădeznodământul sîngeros și absurd al protagosnistului (de altfel, moartea lui este anunțată încă din primul rînd al textului), sau, ținând cont de poveștile depănate, ănainte de tenebrele care se aștern peste existențele înfățișate. În ceheia cea mai sumbră, ar putea fi chiar întunericul de la sfârșitul lumii. La fel de bne însă, el poate indica înspre perioada situată înainte de întuenric , adică înainte de instaurarea regimului comjnist în România, căci istoria individuală este doar un fir din țesătura marii istorii.”

Prin urmare, eroul Luca Milescu, este părtaș la evenimentele istoriei, de la anii 40 (legionarismul și ortodoxia) la revoluția din decembrie 89 și pandemie și are sentimentul că tot ce a trăit trebuie aflat.

O poveste aleră, bazată, pare-se pe o întâmplare sau întâmplări reale, cu personaje memorabile, unele cunsocute, publice, altele ficțiuni pure, romanul devine unul încântător, mai ales prin stil.

Dan Stanca – Înainte de întuneric. Prefață de Crsitina Bogdan. Editura Litera, clecția Bblioteca de proză contemporană. 303 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.