Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'NOI versus EI. Eșecul globalismului' de Ian Bremmer

europafm.ro
carte

O carte despre urmări, o spune chiar autorul, un politolog american specializat în politică externă americană și risc politic global. „O analiză concludentă a fenomenelor concomitente Trump / Brexit și un avertisment sumbru asupra viitorului” – Kirkus Reviews.

„La nici doi ani de la alegerea lui Donald Trump ca președinte al Americii – scrie prefațatorul, politologul Cristian Pîrvulescu -, Ian Bremmer încearcă, în NOI versus EI. Eșecul globalismului, o explicație a acestui paradox: de ce într-o democrație consolidată și cu stabilitate multiseculară poate fi ales un populist ca președinte. Să fie un accident?

Cunoscut ca un specialist în relații internaționale (este teoreticianul aplicării curbei J la relațiile internaționale), fondator și președinte al uneia dintre cele mai dinamice companii de analiză de risc și consultanță din lume, Eurasia Group, editorialist la Time și Financial Times, un obișnuit al platourilor de televiziune americane, Ian Bremmer analizează cu luciditate în această carte reacția mondială a celor ce se simt dezavantajați împotriva globalizării și pune un diagnostic sumbru: 'Lucrurile trebuie să devină cu mult mai rele, îndeosebi pentru câștigători, înainte ca ele să devină mai bune pentru toți ceilalți. Aceasta reprezintă eșecul fundamental al globalismului.'”.

Ian Bremmer este pesimist în privința globalizării și identifică patru cauze ale adâncirii faliei dintre cei care beneficiază și cei care pierd de pe urma globalizării: cauze economice (în primul rând, creșterea inegalității dintre cei ce au și cei ce n-au deloc), cauze socioculturale (contactul dintre purtătorii unor culturi și valori diferite, chiar opuse, facilitat de globalizare), cauze securitare (criza identitară și temerile legate de terorism și imigrație, cu toate fenomenele pe care le antrenează, pun securitatea în diferitele sale ipostaze pe un loc prioritar, neglijând în schimb drepturile omului și libertățile) și cauze care ţin de impactul crizei tehnologice (consecință a dublei revoluții, cea a internetului și a dezvoltării rețelelor sociale, dar și a robotizării), scrie Mediafax.

Globalizarea a tulburat nu numai Statele Unite ale Americii și Europa, ci și țările în curs de dezvoltare. În conceptia lui Bremmer, toate națiunile se confruntă cu o alegere dificilă: fie „construiesc ziduri”, fie reînnoiesc înțelegerile dintre cetățeni și guverne în feluri care să le permită ambelor părți să facă față unei lumi de interdependență în creștere. Cartea aceasta este, deci, despre urmări și despre schimbările politice, economice și tehnologice care se petrec în lume și despre divizările accentuate pe care le vor crea ele între viitoarele valuri de câștigatori și perdanți.

„O analiză concludentă a fenomenelor concomitente Trump / Brexit și un avertisment sumbru asupra viitorului.” – Kirkus Reviews

Ian Bremmer – NOI versus EI. Eșecul globalismului. Traducere din engleză de Radu Săndulescu. Prefață de Cristian Pîrvulescu. Ediutra Cotint Future. 191 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.