Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartea zilei: 'Nume de cod: Madeleine', de Arthur J. Magida

europafm.ro
carte

Un capitol impresionant al spionajului din cel de-al Doilea Război Mondial, „Nume de cod: Madeleiene” este o poveste adevărată, palpitantă și emoționantă, precum și un tribut adus lui Noor Inayat Khan, fiica unui indian sufist.

Cartea jurnalistului și omului de televiziune america Arthur j. Magida (77 de ani) a apărut în 2020. Cu șase ani mai înainte, pe Netflix apărea un film a cărui eroină era spioana indiană, scrie Mediafax.

Puțini știu povestea.

Noor onu Nisa Inayat Khan sau pe scurt sau Nora Inayat Khan, a fost o eroină britanică a celui de-Al Doilea Război Mondial renumită pentru serviciile ei în slujba serviciului de spionaj britanic numit Special Operations Executive. S-a născut la 1 ianuarie 1914 la Moscova, dintr-un tată indian sufist și o mamă americană. Muziciană și scriitoare, dedicată valorilor spirituale - armonie, frumusețe, toleranță - ale tatălui său, s-a trezit aruncată, prin curajul și credința sa, in cel mai brutal regim din istorie.

A activat cu numele de Nora Baker și a fost decorată post-mortem cu ordinul George Cross pentru serviciul ei în SOE, cea mai mare decorație civilă din Marea Britanie. Ca agent SOE, ea a devenit prima femeie operator radio pentru Marea Britanie din Franța ocupată, pentru a ajuta Rezistența franceză în timpul Primului Război Mondial; a fost prima musulmană eroină de război.

A fost capturată de germani în Franța, torturată îngrozitor și ținută izolată timp de luni de zile, după care, împreună cu alte agente franceze și britanice a fost deportată și executată în lagărul de exterminare de la Dachau.

Cartea de față istorisește toate acestea și e un thriller de spionaj bine construit, cu o eroină aproape neverosimilă.

Arthur J. Magida – Nume de cod: Madeleine. O spioană sufistă la Paris, în timpul ocupației naziste. Editura RAO. 392 pag.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.