Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie: 'O acțiune dictatorială a guvernului'

enational.ro
bogdan hossu, cartel alfa

CNS Cartel ALFA cere cu fermitate retragerea proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie, acuzând că încalcă prevederile Codului Muncii.

„Guvernul a pregatit modificarea legislației în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenței sociale și în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile.

În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaților costurile de testare.

CNS Cartel ALFA s-a exprimat anterior, atât prin voturile și pozițiile reprezentanților săi în cadrul structurilor de dialog social, cât și prin poziții publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.

Reluăm aici motivele pentru care cerem de urgență retragerea acestui proiect:

- Inițiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin amenințare și șantaj. Este o acțiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;

- Este o actiune care nu face decât să crească și mai mult neîncrederea în guvern și autorități, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente și contradictorii; de exemplu:

organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanțare și mască,

congrese de 5.000 persoane în spații interioare fără mască și distanțare,

măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,

ignorarea vocii experților; un model de comportament sfidător al decidenților (câți parlamentari au certificat verde, de exemplu?);

în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost și sunt restricționate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască și să păstreze distanțarea;

- Nu ține cont de legislația muncii, care prevede că sănătatea și securitatea în muncă intră în sarcina și obligația angajatorului, acest aspect cuprinzând și costurile; măsurile propuse reprezintă in același timp o reducere a dreptului constituțional la muncă.

Precizăm faptul că poziția noastră este de susținere a vaccinării la cerere, așa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare și, în general, printr-o politică de transparență și comportament adecvat la nivel de decidenți, nu prin măsuri dictatoriale!

Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului și numai în cazul constatării existenței simptomelor.

Considerăm că responsabilitatea situației actuale din România (neîncrederea populației și escaladarea crizei sanitare cu toate consecințele sale economice și sociale) revine exclusiv guvernului actual!

În concluzie solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor.

De asemenea, cerem ca trei reprezentanți ai confederațiilor sindicale si trei ai confederațiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență”, transmit sindicaliștii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.