Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cartof fierbinte la CCR: Se cere în instanță anularea unui concurs, Curtea și-ar fi încălcat propria jurisprudență

ccr curtea constitutionala

Pe 29 martie 2022, Curtea Constituțională a organizat concursul pentru patru posturi de magistrat-asistent. Unul dintre juriștii care și-au depus dosarul pentru a participa la concurs a atacat în instanță atât hotărârea privind aprobarea regulamentului de concurs, cât și hotărârea privind organizarea concursului, solicitând suspendarea celor două acte ale Curții. Situația a stârnit tensiuni în interiorul Curții, unde nu lipsesc suspiciuni că unii judecători ar fi dorit să-și promoveze favoriții în funcții. Coincidență sau nu, după acțiunea în instanță, toți participanții la proba scrisă a concursului au fost respinși.

Desfășurarea evenimentelor

Prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr. 24/2021 a fost aprobat Regulamentul privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea posturilor vacante de magistrat-asistent. Prin Hotărârea Plenului Curții Constituționale nr.2/2022 s-a aprobat organizarea, în data 29 martie 2022, ora 10:00, a concursului pentru ocuparea celor patru posturi.

La data de 23 februarie 2022, Andrei Nicolae Popa, în calitate de candidat, s-a înscris la concurs. La data de 8 martie 2022, s-a publicat, pe pagina de internet a Curții Constituționale, rezultatul selecției în urma probei de verificare a dosarelor, candidatul fiind declarat respins.

În urma contestației și a plângerii prelabile formulate de candidat, acesta a solicitat Curții de Apel Alba Iulia să suspende executarea celor două hotărârii CCR care au stat la baza organizării concursului.

Potrivit art. 14 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ, „în cazuri bine justificate şi pentru prevenirea unei pagube iminente, după sesizarea, în condiţiile art. 7, a autorităţii publice care a emis actul sau a autorităţii ierarhic superioare, persoana vătămată poate să ceară instanţei competente să dispună suspendarea executării actului administrativ unilateral până la pronunţarea instanţei de fond. În cazul în care persoana vătămată nu introduce acţiunea în anularea actului în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate.”

Argumentele cererii de suspendare

Candidatul Andrei Nicolae Popa susține că hotătârile CCR erau acte administrative cu caracter normativ, potrivit jurisprudenței curților de apel și a CCR, motiv pentru care trebuia îndeplinită procedura de supunere în transparență decizională, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult, hotărârea referitoare la regulamentul de concurs nu este motivată în fapt și nu este însoțită de niciun referat de aprobare sau alt document de aprobare care să fi fost publicat, spre a fi adus la cunostința persoanelor interesate.

Reclamantul argumentează că hotărârile CCR încalcă și normele de tehnică legislativă, creând confuzie și interpretare antagonică. Normele din Regulament sunt redactate într-o manieră în care să creeze confuzie cu privire la condițiile de eligibilitate pe care candidatul la postul de magistrat asistent trebuie să le îndeplinească, lăsând un grad mare de subiectivism și caracter arbitrar al interpretării normei, argumentează reclamantul.

În continuare, reclamantul susține că hotărârea CCR privind regulamentul de concurs a fost adoptată cu exces de putere, citând în acest sens chiar din jurisprudența Curții. „În mod contrar, Curtea Constituțională încălcându-și propria jurisprudență și lipsind de eficacitate considerentele propriei decizii, a adoptat prezentul Regulament de concurs, în baza unor dispoziții legale al căror conținut au rămas neschimbate în ciuda Deciziei nr.121/2020. Practic, în loc să fie un exemplu în aplicarea propriilor decizii, Curtea a ales să le ignore, încălcând astfel art.147 alin.(4) din Constituție”, afirmă reclamantul.

Alte argumente ale reclamantului vizează nelegalitatea Regulamentului de concurs și a concursului organizat, decurgând din publicarea pe site-ul instituției a unui conținut diferit al aceluiași Regulament, adoptat prin Hotărârea Curții Constituționale nr.24/2021 și lipsa de legalitate a organizării concursului, prin prisma numărului de posturi scoase la concurs.

Următorul termen în procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia este programat pentru data de 19 aprilie 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.