Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă dezminte informațiile NYT: Israelul va lua singur deciziile privind o eventuală ofensivă terestră în Gaza

abc27.com
john kirby pentagon

Statele Unite vor respecta deciziile Israelului asupra momentului lansării şi desfăşurării unei posibile invazii terestre în Fâşia Gaza, a declarat luni purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, citat de agenţia EFE, conform AGERPRES.

"Ministerul israelian al apărării va lua deciziile pe care leadership-ul politic consideră că trebuie luate. Va lua deciziile despre ce va face, când şi cum", a spus oficialul american la o conferinţă de presă online.

El a răspuns astfel în urma relatărilor din presa americană care menţionează, citând surse din cadrul administraţiei preşedintelui Joe Biden, că Statele Unite au sfătuit Israelul să amâne lansarea ofensivei terestre împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza, în speranţa că s-ar putea da astfel mai mult timp negocierilor pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de gruparea islamistă.

Cotidianul The New York Times scrie în plus că responsabilii americani doresc să câştige timp în pregătirile pentru posibile atacuri împotriva intereselor americane în regiune, ce ar putea fi comise de grupări sprijinite de Iran şi care s-ar putea intensifica odată ce armata israeliană va intra în Fâşia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe nu a recunoscut la conferinţa de presă existenţa unei asemenea solicitări, afirmând în schimb că de când a început conflictul armat dintre Israel şi Hamas pe 7 octombrie administraţia de la Washington discută cu Israelul despre consecinţele ce ar rezulta în urma unei ofensive terestre în Fâşia Gaza.

"Nu le voi spune israelienilor ce trebuie sau nu să facă, pentru că ar fi complet nepotrivit. Însă, desigur, vorbim despre toate consecinţele (...) şi vom continua să o facem", a spus purtătorul de cuvânt al preşedintelui Biden.

Cât despre prizonierii luaţi de Hamas, "cu cât se vorbeşte mai puţin despre efortul de a-i elibera, cu atât sunt mai mari posibilităţile" de eliberare a lor, a explicat John Kirby referitor la situaţia celor peste 200 de persoane care au ajuns ostatici ai Hamas în urma atacului surpriză al acestei grupări asupra comunităţilor din sudul Israelului.

Brigăzile Al-Qassam, braţul armat al Hamas, au eliberat vineri din rândul acestor ostatici două femei americane, în urma unei medieri a Qatarului. Washingtonul afirmă în acest timp că nu ştie motivul pentru care au fost eliberate cele două femei şi nu alte persoane din rândul ostaticilor luaţi de Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.