Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă salută alăturarea Fiji la Cadrul Economic Indo-Pacific lansat de SUA

casa alba

Fiji se alătură Cadrului Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF) al preşedintelui Joe Biden, devenind prima ţară insulară din Pacific în acest plan ce face parte dintr-un efort al Statelor Unite de a contracara influenţa regională în creştere a Chinei, a anunţat joi Casa Albă, citată vineri de Reuters.

Anunţul a venit în timp ce ministrul chinez de externe Wang Yi a început un amplu turneu în ţările insulare din Pacific - inclusiv Fiji -, o regiune ce devine un front din ce în ce mai tensionat în competiţia pentru influenţă dintre Beijing şi Washington, potrivit Agerpres.

Wang a sosit în regiune în această săptămână căutând să obţină un acord cu 10 ţări din rândul naţiunilor insulare asupra securităţii şi comerţului, acord ce deranjează Statele Unite şi aliaţii lor din Pacific.

Casa Albă a salutat Fiji ca membru fondator al IPEF, despre care spune că include acum ţări din Asia de Nord-Est şi Sud-Est, Asia de Sud, Oceania şi Insulele Pacificului.

"Suntem uniţi în angajamentul nostru pentru o regiune Indo-Pacifică liberă, deschisă şi prosperă", a precizat, într-un comunicat, consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan, subliniind perspectiva valoroasă reprezentată de Fiji în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Odată cu alăturarea Fiji, IPEF reprezintă acum întreaga diversitate regională a Indo-Pacificului, a spus el.

Biden a lansat oficial IPEF la începutul acestei săptămâni în timpul primei sale călătorii ca preşedinte în Asia, care aşteaptă continuarea angajamentului economic al SUA.

Fiji este a 14-a ţară ce se alătură discuţiilor IPEF, care exclude China.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, întrebat despre alăturarea Fiji în IPEF, a declarat reporterilor vineri la Beijing că regiunea Asia-Pacific "nu ar trebui să devină o tablă de şah geopolitică".

Washingtonului i-a lipsit un pilon economic al angajamentului său în regiunea Indo-Pacifică după ce fostul preşedinte Donald Trump a ieşit dintr-un acord comercial multinaţional trans-Pacific, în parte din cauza îngrijorării cu privire la locurile de muncă din Statele Unite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.