Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa Albă susține că Iranul ajută Rusia să construiască o fabrică de drone la est de Moscova (FOTO)

Iranul furnizează Rusiei materiale pentru construirea unei fabrici de drone la est de Moscova, în timp ce Kremlinul caută să se asigure de o aprovizionare constantă cu armament pentru invazia sa în curs în Ucraina, potrivit unei concluzii a serviciilor de informații americane publicate vineri de Casa Albă, informează AP.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că oficialii americani din domeniul informațiilor cred că o fabrică din zona economică specială Alabuga din Rusia ar putea fi operațională la începutul anului viitor. Casa Albă a publicat, de asemenea, imagini din satelit realizate în aprilie ale locației industriale, la câteva sute de kilometri est de Moscova, unde crede că uzina "va fi probabil construită".

Administrația președintelui Joe Biden a declarat public în decembrie că, în opinia sa, Teheranul și Moscova iau în considerare ridicarea unei linii de asamblare a dronelor în Rusia pentru războiul din Ucraina. Noile informații sugerează că proiectul, în regiunea Yelabuga din Tatarstan, a trecut dincolo de concepție.

Iranul a declarat că a furnizat drone Rusiei înainte de începerea războiului, dar nu și de atunci.

Kirby a declarat că oficialii americani au stabilit, de asemenea, că Iranul continuă să furnizeze armatei ruse drone de atac unidirecționale fabricate în Iran: Dronele sunt transportate prin Marea Caspică, de la Amirabad, în Iran, la Makhachkala, în Rusia, iar apoi sunt folosite de forțele rusești împotriva Ucrainei.

content-image

Până în luna mai, Rusia a primit sute de drone de atac unidirecționale, precum și echipamente legate de producția de drone, din Iran, potrivit Casei Albe.

"Acesta este un parteneriat de apărare la scară largă care este dăunător pentru Ucraina, pentru vecinii Iranului și pentru comunitatea internațională", a declarat Kirby. "Continuăm să folosim toate instrumentele pe care le avem la dispoziție pentru a expune și a întrerupe aceste activități, inclusiv prin împărtășirea acestui lucru cu publicul - și suntem pregătiți să facem mai mult."

Administrația Biden a emis vineri un sfat menit să ajute întreprinderile și alte guverne să pună în aplicare măsuri pentru a se asigura că nu contribuie, fără să vrea, la programul de drone al Iranului.

În aviz, departamentele de Comerț, Stat, Justiție și Trezorerie au declarat că este "esențial ca industria privată să fie conștientă de obligațiile sale legale" de a respecta controalele și sancțiunile la export ale SUA.

În ultimele luni, Statele Unite, Uniunea Europeană și Regatul Unit au emis toate norme menite să întrerupă fluxul de componente pentru drone către Rusia și Iran.

Administrația Biden a dat publicității în repetate rânduri concluziile serviciilor de informații care detaliază modul în care Iranul ajută invazia rusă.

Picătura persistentă de constatări ale serviciilor de informații din partea administrației este menită să detalieze ceea ce oficialii americani spun că este un parteneriat de apărare tot mai profund între Rusia și Iran. De asemenea, face parte dintr-un efort mai amplu al administrației de a scoate în evidență urmărirea de către Moscova a războiului său din Ucraina, în speranța de a promova în continuare izolarea globală a Rusiei.

Luna trecută, Casa Albă a declarat că Rusia caută să cumpere drone de atac avansate suplimentare din Iran, după ce a folosit majoritatea celor 400 de drone pe care le-a cumpărat anterior de la Teheran.

Anul trecut, administrația Biden a dat publicității pentru prima dată imagini din satelit și concluzii ale serviciilor de informații care, potrivit acesteia, indicau că Iranul a vândut sute de drone de atac Rusiei. Timp de luni de zile, oficialii au declarat că Statele Unite au crezut că Iranul a luat în considerare vânzarea a sute de rachete balistice către Rusia, dar oficialii de la Casa Albă au declarat că nu au dovezi că s-a consumat o înțelegere.

Casa Albă a precizat că Iranul are, de asemenea, arme care îi vin dinspre Rusia.

Potrivit Casei Albe, Iranul încearcă să achiziționeze echipamente militare suplimentare din Rusia, inclusiv elicoptere de atac, radare și avioane de antrenament de luptă YAK-130. În aprilie, Iranul a anunțat că a finalizat un acord pentru a cumpăra avioane de luptă Su-35 din Rusia.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.