Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Casa 'Gheorghe Nica' din Brașov, construită în secolul 19, a fost scoasă la vânzare pornind de la 1 milion de euro. Casa are 15 camere şi 13 băi

BizBrașov
Casa 'Gheorghe Nica' din Brașov

Casa „Gheorghe Nica”, ridicată în secolul 19 în centrul Braşovului, este scoasă la vânzare pornind de la 1,05 milioane de euro.

Potrivit Artmark Historical Estate, imobilul - subiectul unei reconversii în pensiune sau hotel - are o valore estimată la 1,1 - 1,2 milioane de euro, conform News.ro.

Citește și: Protest de amploare duminică, 23 februarie: Cerem președintelui Iohannis să nu promulge acest act normativ

Casa are 15 camere şi 13 băi pe o suprafaţă construită de 1.350 de metri pătraţi.

Monumentul istoric de categorie B se află în cartierul Cetate (Innere Stadt) din Braşov, pe strada Sf. Ioan, care face legătura între cele mai importante străzi din zona veche: Republicii (fostă Purzengasse) şi Mureşenilor (fostă Klostergasse).

Casa de la nr. 11 a fost construită spre sfârşitul sec. XIX şi modernizată la finalul perioadei antebelice, în stil modernist, cu accente mediteraneene.

Clădirea beneficiază de un proiect de schimbare a destinaţiei din locuinţă în hotel/ pensiune cu 12 camere, realizat de un birou de arhitectură în anul 2016. Există autorizaţie de construcţie valabilă până în august 2020. Proiectul de remodelare a ansamblului şi amenajare include transformarea podului în 5 camere de cazare cu baie proprie şi compartimentarea subsolului în: zonă de spa cu jacuzzi, duşuri şi vestiare, spaţii depozitare, camere tehnice, spălătorie şi uscătorie.

Citește și: Suntem în alertă! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor a depistat carne de pui cu gripă aviară

Casa este complet consolidată – au fost efectuate subzidiri, cămăşuiri, au fost montat centuri, borduri metalice pentru golurile de uşă şi geam, au fost consolidate planşeele din lemn şi montate grinzi noi. Ultimul etaj şi acoperişul sunt complet schimbate.

Cele două niveluri ale clădirii sunt marcate, la faţadă, printr-un profil protejat de ţiglă. La etajul doi se găseşte un balcon în console şi un bovindou dreptunghiular, cu acoperiş individualizat şi ferestre pe toate laturile. Pasajul de acces în parcelă este mult mai lung în raport cu majoritatea pasajelor din Cetate, iar deasupra acestuia se află o terasă amplă, azi vitrată.

Primul proprietar cunoscut al casei a fost Bittermann Simon. În 1873, ca proprietar figura Nica J.G. (grafia numelui diferă: uneori apare scris Nicca, alteori Nika). Gheorghe I. Nica, comerciant, industriaş şi animator al vieţii culturale a românilor din Braşov şi din întreaga Ţară a Bârsei, este menţionat pe placa memorială de pe faţada la stradă: „Aici a trăit până la sfârşitul zilelor sale Gheorghe Nica, participant la Revoluţia de la 1848, unul din fondatorii Casinei Române şi ai liceului din Braşov, editorul primei pravile româneşti. În această casă au fost puse bazele «Gazetei de Transilvania» şi ale tipografiei din Braşov”. Următoarea înregistrare datează din 1920, când dreptul de proprietate a fost întabulat în favoarea lui Kertesz Henrik. La 9 octombrie 1936, după decesul lui, partea sa de moştenire a fost întabulată în favoarea văduvei Magda Kertesz, născută Dimmer. Câţiva ani mai târziu, la 4 martie 1941, dreptul de proprietate cu titlul de rentă viageră a fost întabulat în favoarea lui Zeno I. Rusu şi a soţiei sale Nadina, născută Roşca, Kertesz Magdalena ocupând doar apartamentul situat pe latura dinspre curte a clădirii, deasupra tipografiei. În decembrie 1964, clădirea a fost naţionalizată şi întabulată în favoarea ILL Braşov, la 15 decembrie 1999 fiind redată proprietarilor.

Citește și: Adrian Năstase îi răspunde lui CTP, după ce jurnalistul a spus că Beuran l-ar fi ‘gâdilat sub gușuliță’

La începutul anilor ‘40, faţada, o parte a pasajului, precum şi detalii ale interioarelor (scări, uşi, ferestre) au fost modernizate, stilul arhitectonic preferat de noii locatari, familia Rusu, fiind cel modern, folosit în acei ani în centrele urbane la sud de Carpaţi.

Clădirea se distinge prin calităţile istorice, arhitecturale şi memoriale, fiind unul din puţinele imobile din Cetate care a păstrat în formă iniţială fostul spaţiu de producţie (tipografia), integrat locuinţei şi un inedit exemplu de clădire cu faţadă şi detalii de interior moderniste.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.