Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Castelul de la Arcalia, singurul din Transilvania în stil mauro-bizantin, va fi modernizat cu peste 12 milioane de lei

Foto Mediafax
castel Arcalia

Castelul de la Arcalia, județul Bistrița-Năsăud, singurul din Transilvania în stil mauro-bizantin, va fi modernizat cu peste 12 milioane de lei. Banii provin din fonduri europene, anunță MEDIAFAX.

Proiectul vizează extinderea și îmbunătățirea infrastructurii de educație de la Arcalia, menită să deservească anual peste 600 de studenți, masteranzi și doctoranzi la standarde europene.

Primii beneficiari direcți ai modernizării bazei UBB de la Arcalia sunt studenții Facultății de Știința și Ingineria Mediului și cei ai Facultății de Biologie și Geologie, care își desfășoară aici practica interdisciplinară.

Citește și: Cum au motivat judecătorii că Traian Băsescu a turnat la Securitate sub numele ‘Petrov’

„Proiectul vizează extinderea spațiilor de învățământ modernizate cu peste 840 mp, precum și amenajarea unui spațiu corespunzător pentru desfășurarea activităților didactice universitare preponderent practice. Până la finalul proiectului, acest spațiu va avea o capacitate de 313 locuri care pot fi utilizate concomitent”, au anunțat reprezentanții UBB.

Lucrările de modernizare vor începe în toamnă, durata de implementare a proiectului fiind de 3 ani. Valoarea totală a proiectului depășește 12 milioane de lei, finanțare asigurată prin Programul Operațional Regional.

În 1673 localitatea Arcalia a intrat în posesia familiei nobiliare Bánffy, iar în următoarele două secole a fost moștenită de către membrii familiei Bethlen.

La începutul secolului al XIX-lea, domeniul de la Arcalia a fost supus unui proces de modernizare, aici amenajându-se unul dintre primele parcuri în stil englezesc din Transilvania.

Citește și: Lovitură de teatru! Ludovic Orban a venit cu date care răstoarnă ceea ce se știa până acum

În jurul anilor 1880, Béla Bethlen, un descendent al familiei contelui János Bethlen, a reamenajat vechiul parc, transformându-l în parcul dendrologic existent și astăzi, cu o varietate de peste 150 de specii de arbori şi arbuşti.

Același nobil a construit și castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Transilvania.

Domeniul a fost naţionalizat în 1949 şi transformat în magazin sătesc, staţiune de maşini agricole, apoi în tabără pentru pionieri.

Din 1963, domeniul Arcalia a fost preluat de UBB iar timp de trei decenii, aici a funcţionat Centrul de Cercetări Biologice şi Geologice, constituind de asemenea o bază pentru practica de vară a studenţilor.

În octombrie 1998, prin ordin al Ministerului Educației Naționale, la Arcalia s-a înființat Centrul Regional al Francofoniei, sub egida universității clujene.

Suprafaţa totală a proprietăţii este de 16,5 ha şi se compune dintr-un parc dendrologic şi din trei corpuri de clădiri, printre care castelul propriu-zis unde se află sala de conferinţe, pentru 70 de participanţi, sala de seminar, sala de lectură și biblioteca francofoniei.

Citește și: Cozmin Gușă intră la rupere în scandalul colaborării lui Mugur Isărescu cu Securitatea: Aici este vorba despre altceva

Un alt corp de clădire adăpostește dormitoarele pentru găzduirea în principal a studenţilor și o cantină.

La Arcalia se organizează simpozioane ştiinţifice, conferinţe, seminarii, cursuri de vară, acţiuni instructiv-educative destinate studenţilor şi elevilor, activităţi expoziţionale şi tabere de creaţie, dar pot fi găzduiți studenţi şi profesori pentru efectuarea practicii de specialitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.