Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Castrul roman de la Porolissum promovat printr-un proiect al Consiliului Judeţean Sălaj

Castrul Legiunii a V-a Macedonica, turda

Castrul roman de la Porolissum este promovat printr-un proiect al Consiliului Judeţean Sălaj, în cadrul căruia au fost realizate 45 de panouri informative cu rezultatele cercetărilor ştiinţifice din ultimul deceniu, cinci zone de odihnă şi trei zone cu plantaţii explicative, unde au fost reconstituite la nivelul solului, cu plante şi piatră ornamentală, zidurile vechilor aşezăminte - Balistarium, Cisterna şi Basilica, conform agerpres.

"Am încercat să aducem lucrurile pe un făgaş normal şi să oferim turiştilor orientare şi explicaţii despre locurile pe care le admiră în timpul vizitei în sit. Oarecum în antiteză cu restaurările excesive de acum cinci ani, care au agresat situl şi chiar au periclitat înscrierea viitoare pe lista UNESCO, am propus şi câteva soluţii mai puţin agresive, reversibile, de a marca în teren clădirile cercetate", precizează marţi, într-un comunicat de presă, dr. Coriolan Oprean, cercetător la Institutul de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca şi responsabil ştiinţific al şantierului arheologic de la Porolissum.

Potrivit sursei citate, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a anunţat disponibilitatea administraţiei judeţene de a susţine financiar, şi pe viitor, proiectele de promovare a Castrului.

"Pe lângă satisfacţia de a vedea roadele muncii dumneavoastră, mă bucură foarte mult interesul publicului larg, având în vedere numărul tot mai mare de vizitatori. Consider că este important ca turiştii care ajung la Porolissum să beneficieze de rezultatele cercetării ştiinţifice, să cunoască istoria acestor locuri. Niciun efort nu este prea mare atunci când lucrurile merg într-o direcţie care produce efecte culturale benefice pentru sălăjeni. Ne dorim să susţinem în continuare munca de cercetare, să facem şi alte investiţii care să pună în valoare situl, fără a aduce vreun prejudiciu moştenirii culturale", menţionează Dinu Iancu-Sălăjanu.

Dr. Felix Marcu, preşedintele Comisiei Naţionale Limes şi managerul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, a precizat că Porolissum se evidenţiază nu doar prin poziţia sa absolut spectaculoasă, dar şi prin clădiri, unele unicat în Imperiu.

"Porolissum este important nu numai pentru situl în sine, pentru Castru şi aşezare, dar şi pentru întreg contextul în care este amplasat, fiind protejat din toate direcţiile de bariere artificiale de pământ, de turnuri de supraveghere, unul dintre cele mai complexe sisteme întâlnite în Dacia şi în Europa. Consider că ar trebui gândit la nivel macro un plan care să cuprindă întreg ansamblul de la Porolissum. Mă gândesc la un Master Plan care să prevadă toate reglementările necesare punerii în valoare a Complexului Arheologic şi care să pună accent pe valorificarea non-invazivă a zonei, cu reconstituiri virtuale, de realitate augmentată, cu reconstituiri ale fortificaţiilor clădirilor şi mai ales a peisajului", a subliniat Marcu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.