Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât costă cea mai scumpă armă: Anunţul Pentagonului care descurajează concurenţa

Avion F-35

Americanii au pus la cale şi au reuşit să construiască o armă fabuloasă. E cea mai scumpă din istoria omenirii, dar şi preţul acesteia e pe măsură.

Factura pe termen lung a celei mai scumpe arme produse vreodată, avionul american F-35, a crescut cu încă 100 de miliarde de dolari. De fapt, creşterea exactă este de 107 miliarde, dar când o flotă de avioane ajunge să coste în total peste 1.000 de miliarde de dolari, micile detalii nici nu mai contează. Însă ceea ce este încurajator pentru Pentagon e că această nouă creştere a estimării costurilor totale nu mai este dată de vreo problemă tehnică.

Vezi şi: Alina Petre, avertisment pentru Crin Antonescu: 'Să-şi întrebe soţia'

În 2009, Pentagonul estima că achiziţia şi operarea avioanelor militare F-35 până în anul 2064 va costa în total 900 de milioane dolari. Datele s-au schimbat între timp. Generalii americani estimează că avioanele F-35, dezvoltate de Lockheed Martin, vor putea fi folosite cu şase ani mai mult, până în 2070. Însă creşterea perioadei de funcţionare, înseamnă şi o factură mai mare pe termen lung, de 1.120 de miliarde de dolari. Asta cu toate că unul dintre motivele pentru care avionul va putea fi folosit până în 2070 este dat de faptul că avionul va intra abia anul acesta în dotarea US Air Force şi va fi folosit abia din 2019 de US Navy. Întregul program F-35 a fost întârziat de probleme tehnice, de la crăpături în fusejal până la softuri de misiune instabile.

Vezi şi: BOMBA Traian Băsescu a încurcat-o: 'Îl dau în judecată'

Totuşi, e greu de spus dacă F-35 va rămâne o armă relevantă timp de 54 de ani, aşa cum îşi doreşte Pentagonul. Adevărata durată de viaţă a avionului va fi influenţată şi de armele pe care le vor dezvolta între timp ţări care nu sunt aliate cu Statele Unite, mai ales China. Deocamdată tehnologia militară chineză continuă să fie mult în spatele celei americane, însă a făcut salturi importante în ultimii ani. În acelaşi timp, nimeni nu poate garanta deocamdată că F-35 se va comporta într-o bătălie aeriană atât de bine pe cât promit cei de la Lockheed Martin. Într-o luptă simulată, F-35 a avut probleme în faţa bătrânului F-16, care va ajunge şi în dotarea Armatei Române.

De altfel, în 2009 se vorbea că în 2019 România va intra pe lista de aşteptare pentru F-35, însă vor mai trece mulţi ani până când noul avion va putea fi folosit de piloţii din ţara noastră. Mai ales că şi membrii mai puternici ai NATO care au colaborat la dezvoltarea F-35 continuă să stea pe lista de aşteptare, anunţă Digi 24.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla cu moscheea de la Bucureşti: 'Vom face referendum'

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.