Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât costă petrolul și gazul azer exportat în Turcia?

Pixabay
sonda petrol

Volumul exportului de țiței din Azerbaidjan în Turcia a constituit 207.085 de tone în ianuarie-februarie 2019. Potrivit raportului Turciei de reglementare a pieței energiei (EMRA), Azerbaidjanul a exportat în Turcia în februarie 129,085 tone de petrol. Ponderea Azerbaidjanului în volumul total de țiței și produse petroliere livrate în Turcia a fost de 3,84% în februarie.

Citește și: SNTGN Transgaz SA și Black Sea Oil & Gas au semnat Memorandumul de Înţelegere pentru reţeaua de transport gaze naturale pentru proiectul MGD

Între timp, Turcia a importat în februarie 683 milioane de metri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan. Importurile de gaze din Turcia din Azerbaidjan au scăzut cu 125 de milioane de metri cubi față de ianuarie.

Azerbaidjanul a fost cel de-al treilea furnizor de gaze pentru Turcia în februarie, după Rusia (1,21 miliarde de metri cubi) și Iran (685 de milioane de metri cubi). Restul importurilor au fost din Nigeria, Algeria, Qatar, Egipt, SUA și Franța.

Turcia a importat 808 milioane de metri cubi de gaz natural din Azerbaidjan în ianuarie și 794,5 milioane de metri cubi în luna decembrie a anului trecut.

Turcia importă gaze naturale din Azerbaidjan prin conducta Caucazului de Sud (Baku-Tbilisi-Erzurum) și prin conducta Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline(TANAP).

Conducta Caucazului de Sud, comandată la sfârșitul anului 2006, furnizează gazul Shahdeniz către Azerbaidjan, Georgia și Turcia.

Exporturile de gaze din Azerbaidjan către Turcia au ajuns anul trecut la 7,5 miliarde de metri cubi.

TANAP, alături de TAP, face parte din proiectul Southern Corridor Gas, care prevede transportul gazelor provenite din câmpul gazelor naturale Shah Deniz-2 din Azerbaijan către piețele europene.

Gazoductul TANAP a fost pus în funcțiune la 12 iunie 2018 în Eskisehir, Turcia. Primul transport de gaze către Turcia a început la 30 iunie.

Până în prezent, TANAP a transportat în Turcia aproximativ 800 de milioane de metri cubi de gaz Shah Deniz. TANAP va transporta 2 miliarde de metri cubi în Turcia în 2019, 4 miliarde de metri cubi în 2020 și 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale vor fi transportate în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.