Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de mare e panica guvernanților? Guvernul pregătește un nou val de de taxe și impozite. Se pregătește `noul OUG 114`

ANBR
bauturi racoritoare

Guvernul se pregătește introducă to nouă OUG care va dinamita economia românească. Mai multe industrii din România ar putea fi afectate de noi taxe și impozite, ceea ce ar putea duce la concedieri, închideri de fabrici și scumpiri fără precedent.

Printre măsurile pe care le vizează noul OUG se numără și taxarea zahărului din băuturile răcoritoare, o măsură respinsă în Parlament acum mai puțin de patru luni. Atunci, inițiativa era a USR, prin senatorul Adrian Wiener, iar majoritatea parlamentară a votat împotriva acesteia în plen. Astăzi, desi avem aceeași majoritate parlamentară, opinia coaliției PSD-ALDE față de taxa pe zahăr s-a schimbat la 180 de grade. Ce s-a întâmplat între timp? S-a adâncit gaura tot mai mare din buget făcută de plata pensiilor speciale și a salariilor tot mai mari ale aparatului bugetar. Asta i-a determinat pe guvernanți să caute noi surse de venituri, iar unul dintre răspunsul se pare că ar fi suprataxarea băuturilor răcoritoare.

Taxa pe zahăr ar ”plăti” doar o zecime dintre pensile speciale

Prin comparație, pensile speciale ne-au costat în 2018 peste 1,8 miliarde de euro, în timp ce veniturile bugetare preconizate în urma eventualei implementări a taxei ar fi de circa 180 milioane euro. Așadar, de 10 ori mai puțin.

Taxa propusă de USR care a fost ”rea” în aprile a fost copiată acum de Guvern și astăzi este ”bună”. Mai mult, desi se invocă argumentul sănătății publice, banii obținuți din taxă nu se vor duce către rezolvarea problemelor de sănătate, ci se vor vărsa în ”gaura neagră” a bugetului de stat.

Guvernul premiază repetenții și pedepsește premianții

Mai mult decât atât, previziunile Executivului privind încasările bugetare în urma taxei pe zahăr s-ar putea dovedi exagerat de optimiste, întrucât nu iau în calcul și efectele negative din economie – producătorii de băuturi răcoritoare anunță că efectele taxei se vor traduce în creșterea inflației, stoparea investițiilor, disponibilizări și închideri de fabrici. Totodată, taxa îi va afecta pe cei cu venituri mici, ei fiind cei al căror coș de cumpărături se micșorează cu fiecare nouă taxă.

Reprezentanții ANBR (Asociația Națională a Băuturilor Răcoritoare) se consideră victima colaterală a proastei gestionări a bugetului României. ”Creăm un precedent periculos pentru situații când ajungem la fundul sacului. Guvernul nu-și mai poate susține cheltuielile și creează taxe artificiale”. Mai mult, producătorii de băuturi răcoritoare consideră că Guvernul nu reușește să colecteze TVA-ul, dar îi suprataxează pe cei care plătesc la timp toate taxele și impozitele.

Mai mult, măsura vine în contextul în care Guvernul tocmai a aprobat zilele trecute o amnistie fiscală a marilor datornici. Așadar, Executivul îi premiază pe ”repetenți” și îi sancționează pe ”premianți”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.