Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de puternice sunt cu adevărat Antenele?

dan_voiculescu_dc_50944800

O nouă teorie circulă, mai ales în mediul online, anume că asocierea cu Trustul Intact este o garanție a insuccesului, deoarece acesta își ratează în mod sistematic obiectivele. Și Traian Băsescu pare să susțină această perspectivă. „Niciodată nu câștigi când te susțin Antenele”, spune el. Problema, însă, este mai complicată.

image-2014-08-8-17847580-0-marko-bela-presedinte-udmr-emil-boc-presedinte-interimar-calin-popescu-tariceanu-presedinte-pnl-dan-voiculescu-presedinte-pur-2005În 2004 are loc victoria lui Traian Băsescu care va defini deceniul următor. Este aceasta o înfrângere a Antenelor și a lui Voiculescu? Nu tocmai. Parlamentar vorbind, PSD + PUR câștigă alegerile.

voiculescu-basescuAsta deschide posibilitatea unei suspendări controlate a președintelui, cu numirea unui premier de către interimar. Acest lucru nu se întâmplă și pentru că... PUR este cooptat la guvernare. Halal înfrângere când intri în guvern.

 

indexCu timpul relațiile Voiculescu-Băsescu se deteriorează, iar PUR/PC încetează să mai fie un partid oportunist care dorește să ajungă cât mai des la guvernare și se transformă într-un partid violent anti-Băsescu. Antenele, la fel. Până în 2004, din nou, situația este destul de roză pentru mogulul media. Guvernul Tăriceanu este deosebit de eficient în a ține sub control puterea aparent nestăvilită a președintelui.

Voiculescu și Antenele, în schimb, pierd în mod repetat alegerile și referendumurile prezidențiale. Se întâmplă în 2007, 2009 și 2012. Însă referendumul din 2012 nu este o pierdere absolută, deoarece electoratul USL se blochează la 59-60% și nu mai variază până la alegerile parlamentare.

ponta-voiculescuLa alegerile Parlamentare din 2008, PSD+PNL „câștigă alegerile” și ar fi câștigat, cel mai probabil, și puterea dacă PNL nu ar fi ridicat pretenții la postul de prim-ministru. Alegerile locale și parlamentare din 2012 sunt o victorie pentru tabăra din care fac parte Antenele. Traian Băsescu și PDL par, pentru o vreme, a fi aproape de moartea politică.

În sfârșit, în 2014, candidatul Antenelor pierde masiv. Dar puterea adevărată nu se pierde decât odată cu incidentul Colectiv. Chiar și așa, moștenirea lui Ponta se dovedește extrem de restrictivă.

Apropo de victorii și înfrângeri, evacuarea cu scandal pare gândită astfel încât să victimizeze trustul și să îi asigure o imagine favorabilă până când alegerile îi vor asigura un scop în viață.

Este rezonabil să presupunem că Antenele au și un scop nepolitic de a asigura o formă de grațiere lui Voiculescu. În acest sens, evident, este vorba de un eșec.

Să facem un rezumat...

Exerciții electorale impuse:

  • 5 Victorii: parlamentare 2004, locale 2008, parlamentare 2008, locale 2012, parlamentare 2012;
  • 3 înfrângeri: prezidențiale 2004, antiprezidențiale 2009, prezidențiale 2014.

Exerciții politice impuse:

  • 4 victorii: guvernare 2004, guvernare 2007 (parțial), guvernare 2012, guvernare 2014 (ruperea USL);
  • 3 înfrângeri: guvernare 2008, guvernare 2009, guvernare 2015.

Exerciții electorale „la alegere” (puteau fi evitate):

  • 2 înfrângeri: referendum 2007, referendum 2012.

Exerciții politice „la alegere":

  • o înfrângere: menținerea lui Voiculescu în închisoare.

*

Astfel, raportul de victorii și înfrângeri al Antenelor este destul de echilibrat. Dacă Trustul Intact ar fi știut să „nu-și întindă plapuma”, altfel spus, dacă am număra doar înfruntările inevitabile, am putea spune că Antenele au un avantaj net.

Evident, nu există un post TV care să câștige alegeri în locul politicienilor. Cauzele victoriilor și înfrângerilor sunt mai complexe. Dar a vorbi de slăbiciunea, ghinionul sau incompetența Antenelor este o eroare.

Foto: Agerpres, Hotnews.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.