Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât de reală este verticalitatea asumată de politicieni?

În această perioadă, mai marii politicii din România pregătesc terenul pentru alegerile generale din iarnă. Fiecare dintre ei își tatonează electoratul, oferă declarații și promisiuni care au rolul de a scoate în evidență verticalitatea ideologică, sau, mă rog, situațională.

În goana de a-și mulțumi electoratul, liderii marilor partide anunță la unison că nu vor face majoritate „cu dușmanul”. Cu toții se grăbesc să se poziționeze astfel, deși sunt conștienți că majoritatea parlamentară nu se crează singură.

Dacă ar fi să ne luăm după ultimele declarații ale președinților de partid, ne-am putea gândi că rămân foarte puține opțiuni de creare a majorității. Haideți să îi luăm pe rând:

Liviu Dragnea a declarat la începutul lunii iulie că este exclus ca PSD să formeze guvernul cu PNL.

Ce vă pot spune foarte clar este că PSD nu va face guvern cu PNL. Chiar dacă este dezamăgit și domnul Ponta, chiar dacă este dezamăgit și domnul Tăriceanu. PSD-ul nu face (alianță, n.red.) cu PNL-ul. Și aș vrea să închidem subiectul ăsta din punctul de vedere al PSD. PSD are o alianță cu ALDE, care nu se rupe,” a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Pe de cealaltă parte, Alina Gorghiu a fost și mai tranșantă în acest sens, susținând că exclude o alianță cu PSD, iar dacă președintele Iohannis va cere un guvern de uniune națională, aceasta își va prezenta demisia din funcția de copreședinte PNL.

Da, eu îmi dau demisia dacă guvernul se face cu PSD-ul. Eu încerc să vă transmit mesajul că nu se va face un guvern cu PSD, asta încerc să vă transmit,” a declarat copreședintele PNL pentru B1.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat la mijlocul lunii iulie că ALDE nu va colabora cu PNL, câtă vreme la cârma acestuia va rămâne actuala conducere.

ALDE nu va colabora cu un PNL condus de această echipă delegitimată de electorat şi de propria prestaţie, cu un PNL pentru care cuvântul liberal din denumirea partidului a fost golit de conţinut,” a transmis Tăriceanu într-un comunicat de presă.

De asemenea, copreședintele ALDE a exclus astăzi orice colaborare cu PMP:

Nici în prezent și nici în viitor, numele meu sau al ALDE nu se va asocia în vreo construcție politică cu Traian Băsescu, așa cum insinuează o serie de politruci dornici să inducă derută în electorat. Noi, liberalii, nu putem uita cum a fost umilită voința majorității poporului român, când votul său zdrobitor exprimat la Referendumul de demitere din 2012 a fost anulat în mod mai mult decât suspect printr-o erată a Curții Constituționale.

Având electoratele antagonizate, liderii politici se mențin, la nivel declarativ, cât se poate de fermi pe propriile poziții. În realitate însă, calculele încep să fie făcute, majorități fictive se fac și se desfac, în căutarea variantei optime. Vom vedea astfel cum, după alegerile parlamentare, discursul dur și tranșant va fi înlocuit cu discursul împăciuitor, întru binele suprem al României. Iar când vine vorba de „binele suprem”, cine va mai refuza invitația de a guverna?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.