Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cât va costa accesul pe autostrada Târgu Neamț – Iași: Prețul construcției depășește un miliard de euro

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam autostrada urabana A3

Segmentul de autostradă Târgu Neamț – Iași, în lungime de 61 km, care face parte din autostrada Târgu Mureș – Ungheni, va costa 1,2 miliarde de euro, va fi realizat în parteneriat public – privat, iar taxele ce vor fi percepute sunt între 6,3 și 12,6 euro/100km, conform studiului de fundamentare, potrivit Mediafax.

Documentul a fost realizat de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, care va urmări dezvoltarea contractului. Proiectul va fi realizat în două etape: 48 de luni pentru proiectare și construcție și 26 de ani pentru exploatarea și întreținerea autostrăzii.

Statul va contribui cu cel mult 25% din valoarea proiectului.

Pe autostrada Tărgu Neamț - Iași se vor instala sisteme de taxare la Târgu Neamț, Pașcani, Tîrgu Frumos, Iași.Taxa de utilizare a autostrăzii va fi percepută pe măsură ce diverse sectoare vor fi finalizate și vor deveni operaționale.

Citeste si Românii alocă un buget mai mare sărbătorilor de iarnă: La ce sumă ajung cheltuielile pentru Crăciun

Studiul are în vedere posibilitatea ca investitorul privat să primească o primă de succes, de cel mult 80 milioane euro, dacă va termina investiția cu un an mai devreme decât este estimat, și o primă de disponibilitate care ar atinge maximum 61 milioane euro pe an, fara TVA.

Autostrada Autostrada Târgu Mureș – Targu Neamț - Iași–Ungheni, din care face parte si tronsonul ce face obiectul studiului de fundamentare, Târgu Neamţ – Iaşi, va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi va avea o lungime totală de aproximativ 320 de km. Autostrada face parte din Coridorul V, ce constitue legătura Moldovei cu Transilvania și Europa, reprezintă parte din conexiunea est - vest a României și se racordează la sectoarele de autostradă construite deja, sau aflate în diverse faze de implementare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.