DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cât va scădea, în mod practic, prețul combustibilului, după eliminarea supraacizei/ Sighiartău: Va produce efecte pe întreg lanțul

benzina, motorina, combustibil

Comisia pentru buget a Camerei Deputaților a adoptat, marți, un raport favorabil de adoptare a proiectului de lege care elimină supraaciza pe carburanți, actul normativ urmând să meargă la vot în plenul de miercuri al forului legislativ. Deputatul PNL, Robert Sighiartău, promotorul acestei legi a explicat, pentru STIRIPESURSE.RO, că această măsură va avea efect direct la pompă, iar un cetățean care va face un plin de motorină va cheltui, în medie, cu 25 de lei mai puțin.

Citește și: PNL, victorie în Comisia de buget a Camerei Deputaților: Au fost eliminate supraacciza la carburanți și supraimpozitarea contractelor part-time

”Impactul clar al acestei măsuri este o scădere cu 0,38 de lei a prețului unui litru de combustibil. Am făcut o serie de calcule, iar pentru un cetățean asta înseamnă așa: la un plin de motorină va plăti cu 25 de lei mai puțin. Impactul s-ar putea să fie mai mare, dar asta vom vedea după 1 ianuarie 2020”, a declarat Robert Sighiartău, pentru STIRIPESURSE.RO.

Deputatul PNL ne-a explicat că măsura are impact direct asupra întregului lanț economic. Ieftinirea carburantului se va resimți pe întreg lanțul alimentar, dar și în domeniul transpoturilor.

Întrebat cum se va asigura Guvernul că operatorii economici vor respecta această nouă lege, Sighiartă ne-a explicat că asta se va face de către Consiliul Concurenței, prin intermediul Monitorului Prețurilor.

”Normal că vom veghea, iar Guvernul va ține aproape de Consiliul Concurenței să monitorizeze prețurile, prin Monitorul Prețurilor. Ei pot monitoriza prețul la pompă și astfel evităm vechea problemă a cartelizării, adică situația în care mai multe lanțuri se înțeleg și pun același preț la combustibil. Ne dorim ca această măsură să aducă beneficii reale în economie și tocmai de aceea Guvernul va ține aproape de Consiliul Concurenței”, a mai spus deputatul PNL.

Proiectul de lege vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea, de la 1 ianuarie 2020, a supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time. Camera Deputaților este for decizional pentru inițiativa legislativă.

Proiectul de lege vizează modificarea Codului Fiscal prin eliminarea supraaccizei la carburanți și a supraimpozitării contractelor part-time.

"Având în vedere toate efectele negative generate de acciza majorată pentru carburanți și de supra-impozitarea contractelor de muncă cu timp parțial (prin modalitatea de determinare a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări de sănătate), propunem următoarele măsuri:

- Diminuarea accizei la carburanți, la nivelul anterior majorării operate în a doua parte a anului 2017;

- Eliminarea supra-impozitării contractelor de muncă cu timp parțial și aplicarea unei baze de calcul pentru contribuțiile sociale și a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate în funcție de salariul realizat și nu în funcție de salariul de bază minim brut pe țară, care ține de o decizie discreționară a Guvernului", arată expunerea de motive a actului normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.