Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimb de replici PNL - USR la moțiune. Cătălin Predoiu: 'USR procedează exact ca bolșevicii' / Stelian Ion: 'Ați împrumutat retorica lui Liviu Dragnea'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Cătălin Predoiu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu (PNL), a calificat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, drept "un text derizoriu" moţiunea simplă "Din nou cu tancul peste Justiţie", iniţiată de USR împotriva sa. El i-a acuzat pe semnatarii moţiunii de mentalitate bolşevică, susţinând că aceştia "mistifică" realitatea.

"Există realmente o problemă de mentalitate nedemocratică în moţiune. Dacă ai cea mai mică nuanţă cu privire la anticorupţie sau DNA, dacă emiţi cea mai nesemnificativă părere cu privire la această mantră şi la acest fetiş eşti automat declarat mafiot, infractor sau partizan al acestora. Exact la fel procedau şi bolşevicii. Asta este ceea ce văd eu de o bună bucată de vreme şi nu am văzut niciodată la adresa unui ministru al Justiţiei. Câtă lipsă de decenţă şi de echilibru să poţi să ai să mistifici realitatea în acest fel şi să arunci cu astfel de vorbe? Ei bolşevicii spuneau aşa - nu eşti cu noi eşti împotriva noastră. Ce spun USR-iştii de azi nu eşti cu noi eşti contra DNA, nu eşti cu noi eşti corupt, nu eşti cu noi eşti mafiot sau cel puţin ai pactizat cu ei. La fel se raţionează şi cu privire la opţiunea legii privind desfiinţarea SIIJ. Prin simplul fapt că s-a optat pentru alt tip de competenţă legală decât competenţele DNA, DIICOT se trage concluzia că neapărat sunt împotriva DNA şi DIICOT. Nimic mai fals, ignorându-se întreaga complexitate a situaţiei, situaţia din CSM şi din sistem, în general", a explicat Cătălin Predoiu.

În opinia sa, moţiunea USR conţine şi o altă teză "păguboasă" - cea a scindării. "Se vorbeşte de magistraţi oneşti, indicându-se la modul general că ceilalţi nu ar fi oneşti, doar pentru că nu ar protesta împotriva unei legi sau a alteia. Se vorbeşte de asociaţii bune, indicându-se implicit că restul nu sunt buni", a menţionat ministrul Justiţiei.

Potrivit acestuia, semnatarii moţiunii nu înţeleg Justiţia, iar printre aceştia nu a găsit niciun jurist sau măcar "unul veritabil".

"O altă trăsătură a acestei doctrine este ipocrizia. Faceţi procese de intenţie în cuprinsul moţiunii că cineva ar vrea linişte, adică cineva noi, PNL, coaliţia, PSD, preşedintele Iohannis, bineînţeles vinovatul de serviciu, ministrul Justiţiei. Noi vrem linişte. Fireşte că este un clişeu depăşit, pentru că toate dezbaterile, inclusiv cea de azi, în care ne exprimăm cu argumente, spun contrariul. Da, să-mi fie cu iertare, linişte mai asurzitoare decât aţi aşternut dumneavoastră pe un anumit dosar, nu spun care şi nu spun al cui, eu nu am mai întâlnit. Sub liniştea aceasta aţi strivit şi sacrificat până şi lăudabila inţiativă 'Fără penali în funcţii publice', pentru care, personal, v-am aplaudat, dar aveţi acum ocazia să recuperaţi, aşa că rog preşedintele USR să vină după mine la acest microfon şi să strige fără penali în funcţii publice şi eu promit să-l aplaud", a transmis Predoiu.

El a anunţat că anul acesta vor fi adoptate legile Justiţiei şi Codurile penale.

Stelian Ion: Cred că Liviu Dragnea este invidios

Deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, l-a criticat luni, în plenul Camerei, pe Cătălin Predoiu, susţinând că acesta a împrumutat "retorica lui Liviu Dragnea".

"Vanitatea este un păcat foarte mare. Am văzut un ministru foarte vanitos astăzi, care a venit aici şi s-a zbârlit mult mai tare de la acest microfon decât a făcut-o în vremea 2017 - 2018, când erau călcate în picioare Legile justiţiei, erau făcute praf. Nu l-am văzut aşa vehement atunci. A împrumutat domnul ministru şi retorica lui Liviu Dragnea, a folosit cuvântul "nimic", "n-aţi făcut nimic", "sunteţi nimic", "sunteţi nişte crizatori". Păi nimicul acela, cel care era atât de arogant, îi făcea pe oameni ca fiind nimeni şi nimic, ştim foarte bine ce a ajuns şi ce s-a întâmplat cu el. A ieşit pe uşa din dos a politicii, exact ca cei pe care îi numea într-un anumit fel", a declarat Stelian Ion, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de USR împotriva ministrului Justiţiei.

Stelian Ion a spus că "nu prin bunăvoinţa" preşedintelui Klaus Iohannis a intrat USR, în 2020, la guvernare "pas cu pas".

"Nu "înălţimea sa" ne-a oferit această oportunitate, ci votul oamenilor. În baza votului lor am ajuns atunci la guvernare, pentru că era mult prea mult, chiar şi pentru Klaus Iohannis, să schimbe la 180 de grade ceea ce primise la rândul său ca vot din partea oamenilor, să schimbe pe refacerea USL 2.0. Nu putea s-o facă rapid, a făcut-o ulterior. Este foarte clar ce s-a întâmplat în perioada aceasta: Liviu Dragnea şi Florin Iordache au reuşit să înfiinţeze SIIJ în aproximativ un an şi jumătate, Klaus Iohannis şi Cătălin Predoiu au reuşit să înfiinţeze SIIJ în aproximativ o lună şi jumătate. Cred că, într-adevăr, Liviu Dragnea este invidios pe performanţa celor de la putere de azi. A învăţat Cătălin Predoiu cum să bage pe repede înainte, cu şenilele, un proiect de lege fără să facă dezbateri suficiente", a susţinut deputatul USR.

Potrivit acestuia, "politicienii, cei vechi mai ales, au refăcut USL şi şi-au dat mâna unii cu alţii, pentru că sunt miliarde de euro de tocat, la dispoziţie, din PNRR, din PNDL".

"E foarte clar că, la umbra a ceea ce se întâmplă în ţară, (...), profitând tocmai de această atmosferă în care oamenii nu mai au putere, aţi împins mai departe acest proiect, fără să ţineţi cont de semnalele primite din partea Comisiei Europene, de semnalele primite deja din partea Comisiei de la Veneţia, prin draftul de aviz", a adăugat Stelian Ion.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.