Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu: 'Guvernul a făcut un joc al forţelor străine care vor să destabilizeze România'

Actualul Guvern a pus în pericol pe termen lung interesele geostrategice ale ţării şi astfel a făcut "un joc al forţelor străine care vor să destabilizeze România", a declarat miercuri deputatul liberal Cătălin Predoiu, referindu-se la adoptarea ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale.

"Prin ceea ce s-a întâmplat ieri seară la Guvern, s-au pus în pericol pe termen lung interesele geostrategice ale României. Guvernul a făcut, deliberat sau nu, asta trebuie să afle oamenii legii, un joc al forţelor străine care vor să destabilizeze România, au făcut pe faţă jocul celor care nu vor democraţie, nu vor lege, nu vor euroatlanticism în România. Şi nu trebuie să mai aşteptăm să vină nimeni să ne rezolve aceste probleme. Este o opţiune a românilor şi ea nu trebuie alterată prin legi făcute de şi pentru infractori. Sper ca toate aceste lucruri să fie curmate cât mai curând şi toţi avem un rol, noi aici în Parlament, apoi în stradă, Justiţia, toată lumea care vrea ca această ţară să nu se întoarcă la vremurile de dictatură, la vremurile de fărădelege, la vremurile de hoţie cu legea în mână, să reacţioneze acum", a spus Predoiu.

Citește și: Victor Ciorbea, 'bucuros de oaspeți'. Precizări înainte de întâlnirea cu Iohannis

Potrivit acestuia, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, şi premierul Sorin Grindeanu au comis infracţiunea de favorizare a infractorilor, fiind instigaţi de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi a adăugat că procurorul general al României ar trebui să se uite asupra acestor fapte.

"Aceste ordonanţe nu au apărut din spuma mării, din neant. Cineva le-a scris, cineva le-a lucrat, există martori, există computere, cred că trebuie să aflăm cu toţii în ce împrejurări au fost gândite, discutate, concepute, ascunse, promovate, fără ca Parlamentul să ştie, fără ca opinia publică să ştie. În opinia mea, tot acest complex de fapte îmbracă forme penale care trebuie anchetate de urgenţă, pentru că nu se poate ca printr-o infracţiune să ajungi la legiferare în această ţară", a subliniat Cătălin Predoiu, conform Agerpres.

Deputatul liberal, care a deţinut şi funcţia de ministru al Justiţiei, a atras atenţia că prin ceea ce a făcut Guvernul a intrat "în câmpul şi competenţele justiţiei", deoarece actul normativ adoptat "a zădărnicit anchete şi a făcut scăpaţi infractori, a făcut scăpaţi oameni care trebuiau să dea socoteală în faţa justiţiei".

Predoiu a punctat că adoptarea OUG de modificare a codurilor penale s-a făcut prin încălcarea independenţei justiţiei, printr-un conflict între puterea executivă şi puterea judecătorească.

"Mă aştept ca Justiţia, pentru care foarte mulţi în această ţară am militat, să reacţioneze şi să arate că e o putere, că e un garant al democraţiei şi al legii. Nu se poate să avem o democraţie condusă de oameni care îşi dau legi pentru a scăpa de Justiţie. Aş vrea să reamintesc că toate dictaturile au început prin acte emise de Guvern, de Parlament, aparent legale şi constituţionale. Să nu uităm aceste precedente şi să nu credem că istoria nu ne poate juca din nou feste. Să nu uităm vorbele unui mare istoric care spunea că cine îşi uită istoria riscă să o retrăiască. Noi nu vrem să retrăim vremurile de început de comunism din anii 45 - 47. Tot prin lege a început atunci dictatura", a afirmat Cătălin Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.