DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cătălin Predoiu spune că România ar trebui să fie republică prezidențială

variante

Fost ministru al Justiției, Cătălin Predoiu a apreciat, într-un seminar despre „Reforma statului” organizat de Institutul pentru Libertate și Democrație și Fundația ”Friedrich Naumann”, că profilul psihologic al poporului român oferă argumente pentru trecerea la o republică prezidențială.

„După modificarea Constituției din 2013 au mai existat preocupări de reformă, fără a fi duse până la capăt. Astfel, Guvernul Boc a pus în dezbatere publică un proiect de reformă a Constituției, de asemenea, după 2012, în Guvernarea USL a fost creată o comisie parlamentară de reformă a Constituției, ambele proiecte lăsate în nelucrare și apoi abandonate în virtutea rotației la guvernare a partidelor. Cred că o reformă Constituțională va avea, printre altele, de răspuns unor întrebări impuse de evoluțiile din teren.

Una dintre ele ar fi dacă rămânem republică semiprezidențială sau trecem la republică prezidențială sau, dimpotrivă, la republică parlamentară. Practica politică a ultimilor 30 de ani a scos la iveală două constante, tensiuni între premieri și președinți, sau, tensiuni între prim miniștri și șefii de partide care dau prim miniștrii, dar și tensiuni între șefii de partide care formează coaliții care dau prim miniștri. Exemplele Guvernului Ungureanu, Guvernului Cioloș, dar și a Guvernului USL sunt elocvente în acest sens. Rămâne de asemenea de văzut cae va fi deznodământul în privința Guvernului Câțu după Congresele PNL și USR din această toamnă. De asemenea, conflictele dintre prim miniștrii Năstase și Tăriceanu cu președinții Iliescu și Băsescu sunt de asemenea, de notorietate și nu mai e cazul să fie explicate. Aceste tensiuni s-au manifestat atât cu ocazia formării guvernelor, la momentul nominalizării, cât și, mai ales, în funcționarea guvernelor. Aceste tensiuni izvorăsc din insuficienta claritate a textelor constituționale și din dezechilibrul între legitimitatea politică prezidențială și lista de atribuții constituționale prezidențiale. Se adaugă lipsa unor cutume și obiceiuri politice care nu se pot forma în doar 30 de ani de democrație, e nevoie de mai mult timp, dar și de un nivel mai ridicat de cultură politică a liderilor politici, de mai mult echilibru și mai puține orgolii și pasiuni. Personal, având în vedere o anumită înclinație psihologică a poporului român, venită din tradiții istorice și constituționale, cred că mai potrivită ar fi o republică prezidențială, dar trebuie sondat și dacă noua generație politică intrată pe piață în ultimii 10 ani merge în aceeași direcție, precum și cum s-ar armoniza acest model cu organizarea teritorială administrativă, după cum voi arăta în continuare”, a spus Cătălin Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.