Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cătălin Predoiu vrea să salveze tânăra generaţie: Ministrul anunţă o întâlnire cu mai mulţi miniştri

Inquam Photos / Octav Ganea
catalin predoiu

Cătălin Predoiu vrea să salveze tânăra generaţie: Ministrul eanunţă o întâlnire cu mai mulţi miniştri

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu a anunţat că va avea o întâlnire cu mai mulţi miniştri, miercuri, privind un plan de măsuri pentru combaterea drogurilor şi bullying-ului, fenomenului de bullying în şcoli, de violenţă între elevi. Predoiu a arătat că ceea ce a cerut premierul Ciolacu, şi anume ca Poliţia să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri, este ceea ce a propus Ministerul Afacerilor Interne, prin persoana sa, chiar de ieri seară. Predoiu a arătat că prioritar este să salvăm tânăra generaţie. ”Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”, a subliniat ministrul.

”Cred că gândim la fel pentru că eu am propus aceste măsuri aseară, acum 12 ore le-am propus deja. Şi controlul în şcoli. Este adevărat, cu acordul părinţilor, pentru că acolo nu poţi să faci control dacă nu sunt şi părinţii de acord şi deja am invitat mâine, la ora 16.00, la MAI mai mulţi colegi miniştri să discutăm revitalizarea unui plan care, de altfel, există. Înfiinţăm un plan de măsuri pentru combaterea drogurilor şi bullying-ului, fenomenului de bullying în şcoli, de violenţă între elevi. Dar să-l suplimentăm cu astfel de măsuri, în domeniul combaterii consumului de droguri la minori”, a spus ministrul de Interne, la DcNews, despre mesajul premierului Marcel Ciolacu, care afirmase că ”măsurile de combatere a consumului de droguri, anunţate de ministrul de Interne sunt un pas înainte pe un traseu corect, dar nu sunt suficiente şi Poliţia trebuie să lupte mult mai eficient cu dealerii de droguri.

”Ca să lămurim aspectul, ceea ce a cerut astăzi premierului, deja e anticipat şi este propus de Ministerul Afacerilor Interne, prin persoana mea, chiar de ieri seară, în conferinţa de presă am făcut acest lucru. Şi confiscarea maşinii cu care se transportă droguri sau care este folosită de un şofer aflat sub influenţa drogurilor, se confiscă, adică asta este ceea ce urmează să propunem ca legislaţie Guvernului şi Parlamentului”, a explicat Predoiu. Ministrul de Interne a menţionat că în urmă cu o lună şi jumătate, la două săptămâni după ce a preluat mandatul, a avut o şedinţă cu tot activul IGPR-ului, structura de comandă a Inspectoratului General al Poliţiei Române. ”Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru, bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută. Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie. Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri. Deci de aici plecăm”, a spus Predoiu.

Ministrul a mai arătat că ”plecăm de la o realitate criminologică, schimbată radical faţă de acum, nu mai mult de 10 ani”. ”Când eu am intrat în serviciul public nu exista acest fenomen decât incipient. Pe de o parte, această realitate s-a schimbat. Abundenţa de droguri pe piaţă a crescut şi în special substanţele psihoactive. Pe de altă parte, traficanţii au proliferat şi de cealaltă parte, aparatul de aplicare a legii, hai să spunem de combatere, ca să nu spun represiune, deşi cred că e cuvântul pe care trebuie să îl folosim azi, represiune a acestui fenomen, să nu ne ferim de el pentru raţiuni de delicateţe politică, a rămas în urmă. A rămas în urmă şi cantitativ şi calitativ”, a mai spus Predoiu. Ministrul de Interne a explicat că ”din 2020 şi până în 2023, Poliţia Română a pierdut, între ghilimele, adică au ieşit din serviciul poliţienesc, prin pensionare sau demisie, sau trecere în alte profesii, aproximativ 31.000 de poliţişti din aproximativ 65.000”.

”Au fost au fost înlocuiţi de alţi 25.000, deci, dacă faci o socoteală aritmetică rezultă un deficit în jur de 6.000 de poliţişti. Ai putea spune, domnule, nu e chiar atât de grav. Este grav din două motive. Pe de o parte, pentru că acest deficit e calculat la nişte scheme de personal. Deci noi spunem 20 % aproximativ deficit de personal, raportat la ce? Raportat la o schemă. Păi, când a fost gândită schema aia? Schemă a fost gândită acum ani de zile. S-a schimbat lumea. Strada a evoluat, realitatea a evoluat fenomenul criminologic a evoluat. Primul lucru pe care trebuie să mi-l pun este dacă acele scheme mai sunt corelate cu fenomenul criminologic de combătut. Pe de altă parte, dacă evaluăm corect, s-ar putea ca deficitul real faţă de ceea ce ai nevoie în stradă să fie mai mare de 20 %. Pe de altă parte, rata aceasta de înlocuire nu explică nimic vis-a-vis de calitatea celui care înlocuieşte, pentru că asta face că acum în stradă să avem 25.000 de poliţişti cu vechime sub trei ani, deci cu experienţă sub trei ani de zile”, a comentat Cătălin Predoiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.