Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câteva zeci de mici site-uri de internet franceze au fost afectate de un val de piratări informatice în urma cărora au afişat mesaje de propagandă islamistă

islam

Câteva zeci de mici site-uri de internet franceze au fost afectate de un val de piratări informatice în urma cărora au afişat mesaje de propagandă islamistă, relatează luni AFP, potrivit Agerpres.

Mesaje precum "Victorie pentru Mahomed, victorie pentru Islam şi moarte Franţei" şi un montaj în care chipul preşedintelui Emmanuel Macron este modificat pentru a semăna cu cel al unui porc au fost afişate pe pagina de primire ale unor site-uri ale asociaţiilor de pensionari, magazinelor sau unor primării mici.

Alte site-uri afişau cu litere verzi mesajul "Operaţiune lansată de hackeri musulmani împotriva Franţei pentru că l-a insultat pe profetul Mahomed şi a profanat public Islamul".

Contactată luni de AFP, o sursă din poliţie a declarat că nu are cunoştinţă despre vreo plângere depusă, dar afirmând că "fără îndoială nu este decât o chestiune de timp".

Dispozitivul naţional de asistenţă pentru victimele atacurilor cibernetice a lansat o alertă duminică pe Twitter, indicând că un "val de atacuri cibernetice" vizează "numeroase site-uri franceze".

"Traficul a explodat duminică seară pe platforma noastră (cybermalveillance.gouv.fr) care le dă sfaturi victimelor acestui tip de acţiuni", a declarat luni pentru AFP directorul său general Jerome Notin.

Citește și: SURSE Guvernul Orban ar pregăti o execuție!

Editorii de site-uri de internet pot preveni aceste atacuri realizând update-uri tehnice ale paginii web.

"Mai multe site-uri de internet, poate o sută, au fost afectate", a estimat Gerome Billois, specialist în securitate cibernetică al cabinetului Wavestone.

"Sunt ţintite pe un mesaj politic clar", a observat el, reamintind că un val de atacuri similare a afectat peste 1.000 de site-uri franceze după atentatele din ianuarie 2015.

Aceste atacuri aşa-numite de "vandalism", de un scăzut nivel tehnic, sunt realizate automat de programe care detectează deficienţele de pe servere şi site-uri web.

"Ceea ce vor atacatorii este să afecteze multe site-uri pentru ca să începem să vorbim despre ei", a afirmat Billois.

"Acest lejer vârf de vandalism este ceva relativ", a afirmat la rândul său Agenţia naţională pentru securitatea sistemelor de informaţii (ANSSI). "Acest fenomen are loc adesea în cadrul actualităţii politice sau sociale sensibile. Este vorba despre un tip de atac nesofisticat care nu vizează decât destabilizarea opiniei publice", a adăugat ANSSI într-o declaraţie pentru France Presse.

Weekendul a fost marcat de manifestaţii şi apeluri la boicotarea produselor franceze în lumea musulmană, în urma recentelor afirmaţii despre Islam ale lui Emmanuel Macron. Preşedintele francez a promis miercuri că Franţa va continua să apere caricaturile cu profetul Mahomed, cu prilejul ceremoniei de omagiere a lui Samuel Paty, profesorul decapitat într-un atentat islamist pentru că le-a arătat aceste desene elevilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.