Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cauza eșuării balenelor în Noua Zeelandă ar putea fi încălzirea apelor

balene eșuate

Creşterea temperaturii apelor provocată de fenomenul meteorologic El Nino s-ar putea afla la originea mai multor cazuri de eşuare a balenelor, înregistrate Noua Zeelandă, susţine un expert om de ştiinţă în ştiinţe marine, citat luni de DPA, informează Agerpres.

Peste două sute de balene au decedat săptămâna trecută în trei episoade distincte înregistrate pe ţărmurile ţării de la Oceanul Pacific.

Specialista în mamifere marine Karen Stockin a declarat duminică pentru Radio New Zealand că o creştere a temperaturii de la suprafaţa apei influenţează deplasarea animalelor care constituie hrana prădătorilor mari şi provoacă astfel un efect de domino care afectează balenele.

''Vor fi observate mai frecvent atât balene eşuate cât şi apropierea de ţărm a acestor prădători mamiferi marini'', a declarat lectora de la Universitatea Massey.

Fenomenul El Nino are loc o dată la câţiva ani şi provoacă fluctuaţii ale temperaturii de la suprafaţa apelor din Oceanul Pacific.

Peste o sută patruzeci şi cinci de balene pilot au decedat după ce au eşuat la 24 noiembrie pe o plajă îndepărtată de pe insula Stewart. Patru zile mai târziu, douăsprezece balene pigmeu au eşuat pe Ninety Mile Beach de pe Insula de Nord.

Vineri, circa nouăzeci de balene pilot au eşuat pe o plajă din Insulele Chatham. Între treizeci şi patruzeci dintre acestea au reuşit să se întoarcă în apele mai adânci, însă cincizeci şi una au murit.

Totodată, a fost observat un număr fără precedent de balene albastre în largul golfului Hauraki din Insula de Nord.

Cazurile de eşuare sunt relativ obişnuite în Noua Zeelandă, Departamentul de Conservare intervenind anual, în medie, la optzeci şi cinci de astfel de incidente. Majoritatea mamiferelor mari care eşuează sunt exemplare singure, nu grupuri mari. Fenomenele în masă de acest fel sunt rare, iar cauza rămâne adesea neelucidată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.