Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz ciudat la Neamț: Un azil fantomă ar fi fost lăsat de prefect să funcționeze ilgal

azil batrani

Un caz ciudat ține atenția publicului din Neamț. După valul de controale iscate la nivel național în centrele de bătrâni sau pentru persoane cu handicap s-au făcut descoperiri revoltătoare. La Neamț, de exemplu, un centru care funcționa ilegal ar fi fost lăsat de autorități să funcționeze în continuare.

La Neamț, azilul cu o patroană (să spunem) foarte interesantă, nu doar că funcționează așa dar de existența lui se știa OFICIAL de luni bune și, acum, când a fost găsit iar cu aceste nereguli grave (din punct de vedere al documentației obligatorii până să fi fost deschis), prefectul Niță a mușamalizat la maxim ca situația să devină publică.

Azilul funcționează la Dumbrava Roșie (comună lipită de Piatra Neamț), aparține firmei Salvcenter (care operează la Neamț și un serviciu privat de ambulanță și două astfel de azile, din care unul funcționează legal) al cărei patron (acționar, administrator) este Ecaterina Zaharia, femeie de afaceri venită de la Constanța în urmă cu câțiva ani.

Prefectul de Neamț, Adrian Niță nu poate spune că nu știa concret despre această situație, surse apropiate de angajații Ecaterinei Zaharia precizând, pentru Vestea, că acesta a fost personal la azil, după ce a fost informat de alți șefi de instituții sau ai comisiilor de control, scrie Vestea.net.

UPDATE - Replica prefectului Adrian Niță:

„Urmare a articolului apărut în Vestea.net și preluat de către publicația Știripesurse cu titlul “Caz ciudat la Neamț, un azil fantomă ar fi fost lăsat de prefect să funcționeze ilegal”, doresc să aduc următoarele clarificări:

Societatea care administrează centrul ce face obiectul investigației jurnalistice are 2 puncte de lucru, unul în localitatea Piatra-Neamț, iar altul în localitatea Dumbrava Roșie.

Aceste puncte de lucru sunt organizate ca centre rezidențiale și au fost supuse activitătilor de control ale diverselor instituții ale statului, coordonate de Institutia Prefectului - Judetul Neamț, în zilele de 12-13 iulie 2023. În urma verificărilor efectuate, s-au constat mai multe deficiențe.

Centrul rezidențial nu deține autorizație sanitară de funcționare decât pentru unul din cele două puncte de lucru și nici licență pentru a presta servicii sociale. Drept urmare a deficiențelor constatate, centrul a fost sancționat cu amenzi totale în valoare de 185.900 lei. AJPIS Neamț a dispus ca măsuri acreditarea furnizorului, termen 20 august și licențierea serviciului, termen 31 septembrie, iar DSP Neamț a dispus ca măsuri intrarea în legalitate pănă la data de 30 iulie 2023.

Precizăm că, anterior acestui control, centrul a mai fost supus verificărilor de către inspectorii AJPIS Neamț în data de 31 martie 2023, iar în urma acestora s-a aplicat o amendă de 10.000 lei pentru obstrucționarea controlului și neprezentarea de documente. De asemenea, au fost trasate anumite măsuri și anume inițierea de urgență a demersurilor privind licențierea și acreditarea serviciului social.

Referitor la faptul că acest centru presta în continuare servicii sociale, deși fusese anterior sancționat de AJPIS, reprezentanții acestei instituții au comunicat Instituției Prefectului faptul că, potrivit cadrului legal existent, în situația în care nu a fost obținută licența, cum este și cazul acestui centru, nu se poate dispune suspendarea activității, ci doar retragerea licenței care în cazul de față nu exista. Totodată, au comunicat faptul că au raportat rezultatele verificării anterioare la Angenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială București și au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate, însă singurul mijloc legal de constrângere prevăzut de lege pentru reprezentanții AJPIS este amenda, doar DSP dispunând de cadru legal pentru suspendarea activității. Deoarece sancțiunile se dispun gradual, fiind prima constatare făcută cu ocazia prezentului control de către DSP, s-a dispus aplicarea unei amenzi și obținerea autorizației sanitare de funcționare până la data de 30 iulie 2023, urmând ca în cazul în care nu vor fi îndeplinite aceste măsuri să se dispună suspendarea activității și relocarea beneficiarilor, exact ca în cazul centrului de la Pângărați, cu care se face comparație.

În cadrul acestei activități de control, am vizitat personal câteva centre pentru a mă convinge de condițiile de care beneficiau cei cazați.

Este de amintit faptul că, în timpul controlului efectuat săptămâna trecută în centrul rezidențial de la Dumbrava Roșie, unde am participat la solicitarea directorului DSP Neamț, beneficiarii centrului s-au declarat revoltați de ideea de a fi relocați, deoarece condițiile de locuire sunt foarte bune (asistență medicală, kinetoterapie, spațiile de cazare sunt dotate cu mobilier și aparatură specifică, paturi medicinale, saltele antiescare, spațiu de relaxare dotat cu fotolii de masaj, etc.)

Fotografia apărută în articolul din stiripesurse.ro nu este realizată in centrele aparținând acestei firme.

Am încredere că cetățenii nu se vor lăsa înșelați de această tentativă malițioasă de manipulare și denaturare a realității a unor așa ziși jurnaliști care nu urmăresc decât să-și ducă luptele personale pe seama unor drame, nerespectând normele deontolgice ale profesiei de ziarist.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.