Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz clasic de conflict de interese, pe un munte de bani publici

bani

În 2010, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu îl întreba, printr-o scrisoare, pe Comisarul European pentru Dezvoltare Regională, Johaness Hahn, dacă firma sa poate accesa fonduri europene printr-un program al cărui autoritate de management era chiar Ministerul. Răspunsul a fost cât se poate de clar: Videanu nu putea combina calitatea de ministru cu cea de proprietar al unei firme care să acceseze fonduri europene, menționând că nu era vorba despre situaţia particulară a acestuia, ci viza pe oricine ar fi într-o astfel de situaţie.

În ţară, cei care împart banii publici nu sunt la fel de scrupuloşi ca oficialii europeni. Cazul Consiliului Național pentru Dezvoltare și Inovare (CNDI), care gestiona un buget de peste 100 milioane de euro, este grăitor.

Prin ordinul nr. 4088 din 22 aprilie 2011, Ministrul Educației, Daniel Funeriu, a aprobat componenţa nominală a Consiliului Naţional pentru Dezvoltare şi Inovare, iar Florin Talpeș, patronul SOFTWIN, a fost numit preşedinte al acestuia. Problema este că firmele acestuia au depus 10 proiecte pentru a beneficia de fondurile gestionate de CNDI. Situația este exact cea la care făcea referire comisarul Johaness Hahn. Firmele SOFTWIN și BITDEFENDER nu trebuiau nici măcar să participe la licitații, darămite să mai și câștige, scrie curentul.info.

În chiar Regulamentul de organizare și funcționare al CNDI scrie la articolul 30. — „Constituie conflict de interese situațiile prevăzute de legislația în vigoare, precum și următoarele situații referitoare la evaluarea și finanțarea proiectelor în cadrul programelor coordonate de către CNDI:

a) situația în care o persoană evaluează în mod direct sau ia decizii nominale de selecție directă ori de excludere a evaluatorilor unui proiect față de care persoana în cauză are un interes financiar direct legat de finanțarea sau nefinanțarea proiectului, inclusiv atunci când persoana în cauză face parte din lista de personal a proiectului ori a unor proiecte concurente depuse spre finanțare în cadrul aceleiași competiții și linii de finanțare și când persoana în cauză se află într-una dintre următoarele relații cu cel puțin una dintre persoanele din lista de personal a proiectului evaluat:

(i) sunt soți, afini sau rude până la gradul al III-lea inclusiv;

(ii) sunt angajate în aceeași unitate sau instituție;

(iii) au colaborat în ultimii 5 ani, având publicații sau proiecte de cercetare-dezvoltare realizate în comun;

b) situația în care o persoană supraveghează direct sau controlează direct selecția experților evaluatori, alocarea proiectelor către evaluatori, procesul de evaluare a proiectelor și procesul de negociere a contractelor, pentru proiectele la care persoana în cauză se află pe lista de personal a proiectului sau a unor proiecte concurente depuse spre finanțare în cadrul aceleiași competiții și linii de finanțare.

Președintele Talpeș și Consiliul elaborau cu sprijinul tehnic al UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățamântului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării) propunerile de pachete de finanțare și subprogramele acestora, deci toate pachetele de finanțare au fost propuse de Talpeș.

Tot președintele Talpeș și Consiliul au stabilit procedurile de selecție a experților evaluatori. Sub conducerea lui Talpeș, CNDI a asigurat procedurile de alocare a proiectelor către evaluator, a stabilit procedurile de evaluare și monitorizare științifică și tehnico-economică a proiectelor, a stabilit procedurile de negociere a contractelor de finanțare cu respectarea pachetelor de informații aprobate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.