Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz medical dificil: O tumoră benignă de mari dimensiuni situată la baza craniului, operată cu succes la Sanador

prof dr ciurea

În luna februarie a acestui an, Mihaela, în vârstă de 48 de ani, s-a prezentat la un consult neurochirurgical, în urma multiplelor consulturi oftalmologice ce nu i-au oferit un diagnostic clinic clar. Pacienta acuza exoftalmie dreaptă și cefalee de tip hemicranie dreaptă.

În urma consultului neurochirurgical, Mihaelei M. i s-a recomandat efectuarea de RMN 3Tesla cerebral nativ și cu administrare de substanță de contrast cu secvență angiografică și secvență oculară. După mai puțin de 1 săptămână, Mihaela a revenit la control, cu RMN-ul recomandat efectuat, și cu un rezultat complicat: Formațiune înlocuitoare de spațiu sfenoidală dreaptă cu aspect IRM sugestiv pentru meningiom de 1/3 externă aripă mică de sfenoid, cu efect compresiv.

I-am explicat pacientei pe larg existența acestei formațiuni tumorale benigne, ce este situată exact la nivelul bazei craniului și care îi afectează total vederea, iar, în viitor, odată cu creșterea formațiunii tumorale, vor urma tulburări oculare din ce în ce mai mari și cu scăderea acuității vizuale și vedere dublă. De asemenea, treptat, pacienta putea să prezinte crize convulsive datorită compresiei pe encefalul adiacent. Pacienta a înțeles perfect problemele de tratament chirurgical și personal, am îndemnat-o pentru exereza totală a tumorii benigne din baza craniului. Fapt pentru care, pacienta a fost total de acord cu efectuarea intervenției neurochirurgicale de urgență”, povestește Prof. Dr. Alexandru-Vladimir Ciurea, Doctor în Științe Medicale, Medic primar Neurochirurgie și Director Știintific al Spitalului Clinic Sanador.

Intervenția a avut loc în data de 26 martie 2020, cu investigațiile preoperatorii necesare pentru realizarea acesteia în condiții perfecte.

Echipa neurochirurgicală condusă de Prof. Dr. Ciurea a intervenit chirurgical sub anestezie generală,  cu pacienta în decubit dorsal cu evidențierea zonei fronto-orbito-temporale drepte. Dupa fixarea extremității craniene în cadrul Mayfield, s-a trecut la delimitarea topografică a tumorii intracraniene prin procedeu de neuronavigație.  Datele obținute au dus la demilitarea exactă a abordului cranian și s-a trecut la efectuarea deschiderii cutanate și apoi ulterior a ridicării capacului osos (voletului cranian) fronto-orbito-temporal drept centrat exact pe aripa mică de sfenoid – fără niciun fel de incidente.

Odată cu ajungerea la partea meningeală s-au repus procedeele neuronavigației și s-a trecut la deschiderea învelișului creierului, dura mater. La ajungerea în planul encefalic cerebral, cu ajutorul microscopului operator s-a trecut la evaluarea tuturor formațiunilor cerebrale din zona pterională dreaptă. Astfel, s-a evidentiat meningiomul de 1/3 externă implantat pe aripa mică de sfenoid dreaptă (baza craniului).

Prin procedeele moderne de disecare anatomică și electrocoagulare sub microscopul operator (Kinevo 900), s-a reusit extirparea în totalitate a procesului intracranian de bază, cu o oprire a sângerării în profunzime și refacerea circulației vasculare și a circulației lichidului cefalo-rahidian ce învelește creierul uman. Pentru oprirea oricărei sângerări, s-a aplicat local fibrina autologă de la pacientă, prelevată în timpul operației (din sângele pacientei) și aplicată în patul tumoral (procedeul operator cunoscut cu numele de Vivostat).

În momentul terminării intervenției neurochirurgicale s-a verificat cu ajutorul microscopului operator exereza totală a procesului expansiv și oprirea oricărei sângerări, fiind aplicată o hemostază perfectă (filmarea întregii operații). Operația a durat aproximativ 8 ore.

„Intraoperator nu am avut niciun fel de incident neplăcut. Totul a decurs în condiții normale, datorită succesiunii corecte a timpului acordat actului operator și a efectuării acestei intervenții cu multă atenție și meticulozitate”, arată Prof. Dr. Ciurea.

content-image

Dupa operatie, pacienta a fost transportată în cadrul secției de Terapie Intensivă, unde s-au monitorizat funcțiile vitale și s-a început trezirea treptată, care s-a efectuat la aproximativ 12 ore de la intervenția neurochirurgicală. S-a trezit în perfectă stare de constiență, neprezentând niciun fel de deficit motor (putea să miște membrele superioare și inferioare fără probleme), neprezentând crize convulsive, dar cu ușoară tumefacție în regiunea fronto-orbitală dreaptă, adică în zona operată.

După aproximativ 24 de ore de monitorizare în Terapie Intensivă, fără niciun fel de incident, pacienta a fost transferată în cadrul Secției de Neurochirurgie, unde treptat funcțiile vitale au fost controlate și pacienta a fost mobilizată total – perfect conștientă!

Prof. Dr. A. V. Ciurea precizează că „în niciun moment, cu toate dificultățile prezentate, nu am avut sentimentul de eșec neurochirurgical, întrucât pacienta a prezentat o stare totală de încredere în forțele echipei neurochirurgicale și celor direct interesați în această performanță operatorie: neuroanestezie, terapie intensivă, neuroimagerie, asistente și infirmiere și, nu în ultimul rând, kinetoterapie.”

La 5 zile postoperator, Mihaela a părăsit Spitalul Clinic Sanador, mobilizându-se normal, deplasându-se înapoi la domiciliu său, în București.

Evoluția pacientei este perfectă, neprezentând niciun fel de deficit motor, iar starea ei a evoluat extrem de rapid spre vindecare.

„Personal, am rămas uimit și impresionat de recuperarea rapidă a pacientei, atât fizică cât și psihică, aceasta datorându-se suportului și încrederii pacientei în tot ceea ce ține de colectivul Spitalului Clinic SANADOR. Am constatat treptat și o îmbunătățire a vederii ochiului drept, și o scădere treptată a exoftalmiei. Atât obiectivul meu, cât și cel al echipei neurochirurgicale, este cel de a reda fericirea și sănătatea unui pacient, de asemnea si familiei dar si profesiei!” - încheie prof. Dr. Vlad Ciurea.

Doresc să mulţumesc în mod special d-lui prof. dr. Alexandru-Vlad Ciurea, pentru grija deosebită cu care s-a aplecat asupra rezolvării cazului meu. Acest om minunat, prin profesionalism şi cu blândeţe mi-a dat încredere, putere şi curajul de a merge mai departe, iar la final intervenţia chirurgicală a fost un  real succes. Totodată, le mulţumesc şi domnilor doctori din echipa domnului profesor: dr. Dan Răzvan Benția, dr. Silviu Dăscălescu - Secţia ATI, echipei de asistente şi infirmiere care au manifestat o grijă deosebită faţă de mine”, arată, la rândul ei, Mihaela M., care, la mai puțin de 2 luni de la intervenție, se bucură din nou de viață.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.