Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Caz rar: Damen a dat în judecată Guvernul olandez pentru pierderile provocate de sancţiunile impuse Rusiei

rusia sanctiuni

Caz rar: Damen a dat în judecată Guvernul olandez pentru pierderile provocate de sancţiunile impuse Rusiei

Cel mai mare constructor de nave din Ţările de Jos, grupul Damen Shipyards Group NV, a decis să dea în judecată Guvernul de la Haga pentru pierderile provocate afacerilor sale de sancţiunile impuse Rusiei, un caz considerat de analiști unul rar, în care o companie europeană se adresează justiţiei pe motiv de consecinţe asupra afacerilor sale în urma invadării Ucrainei, transmite Bloomberg, informează Agerpres.

Damen Shipyards Group NV vrea să obţină despăgubiri pentru că "suferă pagube" de pe urma sancţiunilor, a precizat purtătorul de cuvânt al companiei Rick van de Weg. "Înainte de sancţiuni, Damen a semnat contracte cu cumpărători de nave din Rusia şi după invadarea Ucrainei Guvernul de la Haga a decis că acest gen de contracte nu mai pot fi onorate de companiile din Ţările de Jos. Guvernul nu a oferit Damen despăgubiri pentru pagube", a informat Rick van de Weg.

Damen, care are sediul în oraşul Gorinchem, a demarat acţiunea la Tribunalul din Rotterdam în data de 10 mai, a anunţat un purtător de cuvânt al tribunalului. Dosarul nu a avansat deocamdată dar este aşteptat ca procedurile să demareze anul următor.

Context

Şantierele Damen sunt o companie de familie înfiinţată în 1927.

Compania construieşte o gamă largă de nave, de la nave de război până la nave de dragare şi vinde, de asemenea, iahturi de lux unor magnaţi, precum oligarhul rus Oleg Tinkov. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, la începutul războiului din Ucraina, Damen lucra la repararea unui iaht care avea legătură cu oligarhul rus Roman Abramovici. Compania nu a dorit să comenteze informaţiile referitoare la clienţii săi.

Înainte de război, Damen avea o divizie de inginerie în Rusia care oferea servicii pentru proiectele de construcţii de nave în apropiere de Novorossiysk şi Sankt Petersburg. În prezent nu este clară prezenţa pe care o mai are Damen în Rusia deoarece compania nu a dorit să răspundă la întrebări cu privire la operaţiunile sale ruseşti.

Chiar dacă susţine că a avut de suferit de pe urma sancţiunilor, Damen a înregistrat rezultate solide anul trecut deşi a dat vina pe măsurile împotriva Rusiei pentru diminuarea numărului de nave finalizate. Cu toate acestea, valoarea producţiei realizate a atins un nivel record de 2,5 miliarde de euro în 2022 iar carnetul de comenzi a atins maximumul istoric de 8,8 miliarde de euro, la fel ca şi în 2021.

În România, la începutul lunii august, Damen Holding BV a anunţat că va rămâne în România şi îşi va continua activitatea la Galaţi, chiar dacă s-a retras din Şantierul Mangalia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.