Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cazul Angi Șerban: gestul Poliției dinamitează coaliția / Solicitare din partea mai multor organizații către Ministerul de Interne sau Inspecția Judiciară

facebook
angi șerban facebook

Mai multe organizaţii ale societății civile reclamă, luni, un abuz al Poliţiei la adresa activistei Angi Şerban, percheziţionată la secţie pentru o postare pe Facebook. Organizaţiile cer Ministerului de Interne, Inspecţiei Judiciare şi liderilor coaliţiei să investigheze situaţia şi apreciază că ”instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului”.

”Organizaţiile semnatare şi Coaliţia ONG-uri pentru Cetăţean îşi manifestă profunda îngrijorare cu privire la astfel de abuzuri în care autorităţile publice folosesc tactici de intimidare menite să descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare şi dreptul la protest. Libertatea de exprimare şi dreptul de a organiza şi de a participa la proteste paşnice sunt din ce în ce mai afectate de acţiunile instituţiilor de forţă din România”, au transmis, luni, organizaţiile semnatare, într-un comunicat de presă.

Potrivit acestora, duminică seară, activista Angi Şerban a fost condusă la secţia de poliţie, de forţele de ordine, în urma unei postări pe care o făcuse în aceeaşi zi pe Facebook şi în care critica intervenţia în forţă a autorităţilor publice la protestul transportatorilor.

”Angi Şerban a fost ridicată de forţele de ordine de la o adresă diferită de aceea pe care o are în actele de identitate, fapt, de asemenea, extrem de îngrijorător, deoarece ridică semne de întrebare cu privire la modul în care a fost găsită de poliţie şi dacă se afla sau nu deja sub supraveghere. Această acţiune a Poliţiei Române, prin care o persoană a fost ridicată cu mandat de aducere, de la o altă adresă decât domiciliul, condusă la sediul poliţiei şi percheziţionată corporal pentru o postare pe o reţea de socializare, reprezintă o formă dură de intimidare şi umilire a cetăţenilor care exprimă opinii critice la adresa instituţiilor de forţă şi, deci, un atac grav la adresa democraţiei. Aceste acţiuni creează un climat ostil, menit a descuraja cetăţenii să-şi exercite dreptul de a participa la adunări publice şi dreptul la liberă exprimare, inclusiv la critică”, mai arată organizaţiile, relatează NEWS.RO.

Acestea apreciază că operaţiunea de ridicare şi conducere la secţie s-a făcut în baza unui mandat emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5.

”Faptul că nişte procurori au dat curs unei solicitări a forţelor de ordine prin care un cetăţean este subiectul unui mandat de aducere şi apoi percheziţionat, fără a fi acuzat de vreo faptă penală pentru care să fie relevantă percheziţia, este deosebit de îngrijorător pentru statul de drept din România. Justiţia a acţionat în acest caz ca o unealtă a forţelor de ordine, comportându-se ca executantul unui ordin al Poliţiei şi nu ca un garant al respectării drepturilor individuale şi a legii. Considerăm că opinia exprimată de Angi Şerban pe reţeaua de socializare se încadrează în limitele libertăţii de exprimare. Aceasta nu doar că nu conţine suficiente elemente pentru a fi încadrată ca instigare publică la săvârşirea de infracţiuni, dar reprezintă o critică legitimă a acţiunilor publice şi disproporţionate ale forţelor de ordine în cadrul protestelor agricultorilor şi transportatorilor. Angi Şerban semnala şi critica, cu legitimă îngrijorare, prezenţa unor arme de foc în dotarea forţelor de ordine prezente la aceste proteste”, se mai arată în comunicat.

Organizaţoiile fac referire şi la afirmaţiile oficialilor Sindicatului Europol, potrivit cărora poliţiştilor şi jandarmilor li s-ar fi cerut să oprească agricultorii şi transportatorii care protestează în această perioadă inclusiv prin blocarea drumurilor publice. ”Credem că şi aceasta este o acţiune abuzivă, având în vedere dreptul Constituţional de a organiza şi participa la proteste. Disproporţionat considerăm că este şi zelul Poliţiei care anunţă public că a deschis 24 de dosare penale care vizează infracţiunea de instigare publică, în urma unor mesaje distribuite pe grupul de Whatsapp folosit de cei care participă la acţiunile de protest ale transportatorilor şi fermierilor. Acţiunile de intimidare ale forţelor de ordine sunt incompatibile cu practicile unui stat democratic. Organizaţiile semnatare şi Coaliţia ONG-uri pentru Cetăţean îşi manifestă profunda îngrijorare cu privire la astfel de abuzuri în care autorităţile publice folosesc tactici de intimidare menite să descurajeze exercitarea unor drepturi fundamentale, precum libertatea de exprimare şi dreptul la protest”, se mai arată în comunicat.

Avertisment pentru partide

ONG-urile atrag atenţia partidelor de la guvernare ”că instaurarea regimului fricii este o strategie care contravine drepturilor omului”.

”O astfel de strategie este absolut inacceptabilă raportat la valorile europene şi are potenţialul de a amplifica nivelul de nemulţumire a cetăţenilor români. Problemele sociale din România nu pot fi rezolvate prin deschiderea de dosare penale şi conducerea la secţie a persoanelor care îşi exercită dreptul la liberă exprimare. Într-un an electoral, principala preocupare a politicienilor trebuie să fie comunicarea directă cu cetăţenii, şi nu aplicarea de bastoane peste drepturi fundamentale. Democraţia poate fi garantată şi protejată doar cu respect pentru cetăţeni şi drepturile lor”, se mai arată în comunicatul citat.

Organizaţiile cer Ministerul de Interne să verifice modalitatea în care s-a desfăşurat acţiunea din 14 ianuarie 2024 împotriva lui Angi Şerban şi să facă publice concluziile acestei analize.

”Solicităm Inspecţiei Judiciare să verifice modul în care a fost emis mandatul de aducere a lui Angi Şerban şi să facă publică această analiză. Solicităm liderilor PSD şi PNL să se delimiteze de acţiunile abuzive ale poliţiei şi Parchetului şi să îşi exprime fără echivoc ataşamentul faţă de valorile democratice şi respectarea drepturilor constituţionale”, au mai transmis organizaţiile.

Cine a semnat petiția?

Documentul a fost semnat de: ActiveWatch, Centrul de Investigaţii Media, Miliţia Spirituală, Asociaţia Respiro Human Rights Research Centre, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Asociaţia Rădăuţiul Civic, Mediawise Society, Asociaţia CIVICA, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Inovare Publică, APADOR-CH, Greenpeace România şi Centrul FILIA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.