Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

”Cazul Bodnariu” și o istorie infamă a Norvegiei cu ”bastarzii naziști”

c-s-protest-barnevernet-cazul-bodnariu-5

Un caz straniu a stârnit multă vâlvă în România și la nivel internațional. Cei cinci copii ai familiei Bodnariu, care trăiește în Norvegia, au fost luați forțat de lângă părinți și plasați în custodia unor familii adoptive. Serviciul de Protecție a Copilului din Norvegia a considerat că cei cinci copii nu se află în siguranță în familia de origine. Unele relatări arată că cei cinci minori erau ”îndoctrinați religios”, motiv pentru care Barnevernet (serviciul pentru protecția copilului din Norvegia) a considerat că trebuie puși în siguranță. Alte relatări vorbesc despre folosirea unor metode de ”disciplinare a copiilor” acasă, ca motiv de suspiciune din partea autorităților norvegiene. Mai multe detalii despre acest caz pot fi găsite aici și aici.

Cazul nu este deloc unic în Norvegia. Barnevernet a procedat similar în cazul familiei Michalak de origine cehă în 2011. Protecția Copilului norvegiană avea suspiciuni de rele tratamente aplicate celor doi băieți ai familiei cehe, plasându-i unor familii adoptive din țara scandinavă. Cei doi părinți naturali n-au putut să-și revadă copiii timp de mai mulți ani, decât sub condiția unor restricții foarte drastice.

Acest caz a atras atenția însuși președintelui ceh Miloš Zeman, care, la începutul lui 2015, descria situația dramatică a familiei Michalak: ”Băieții sunt plasați într-un soi de orfelinat similar cu Lebensborn. Mama lor are voie să-i vadă de două ori pe an, cîte 15 minute, și nu are voie să vorbească în cehă cu ei. Altfel spus, copiii au fost pur și simplu înstrăinați de identitatea lor națională”. Zeman a transmis un protest vehement și ambasadorului norvegian din Cehia față de situația fraților Michalak, dar ambasadorul norvegian i-a transmis șefului statului ceh că orice informație despre viața celor doi băieți este confidențială (mai multe detalii aici).

Afirmația lui Zeman, care compara Sistemul de Protecție a Copilului din Norvegia cu programul nazist Lebensborn (în traducere ”Izvorul Vieții”), este de o duritate fără precedent, deși Zeman a încercat să ”îndulcească” paralela, menționând că este doar o ”exagerare, o hiperbolă provocatoare”.

Lebensborn era un program al Germaniei naziste din timpul celui de-al doilea război mondial destinat încurajării creșterii ”copiilor Arieni” născuți din relații extramaritale ale cetățenilor germani cu persoane considerate de ”origine rasială pură”. Inițial programul a fost constituit în Germania, în 1935, dar, curând, s-a extins în multe alte țări ocupate de Germania nazistă, inclusiv Norvegia.

Problema ”copiilor Lebensborn” a fost una extrem de spinoasă pentru țara scandinavă. După retragerea trupelor germane, la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, 14.000 de tinere au fost arestate și alte 5000 de fete plasate în lagăre de concentrare, acuzate de colaboraționism și relații cu ”ocupanții naziști”. Din aceste relații au rezultat câteva mii de copii, numiți de norvegieni, după sfârșitul războiului, ”bastarzi naziști”.

Acești copii, instituționalizați sau plasați în așa numite ”cămine creștine”,  au suferit grave discriminări și abuzuri după 1945. Thor Brandacher, președintele Comisiei Lebensborn din Norvegia, spunea în 2002 pentru The Telegraph: ”Poveștile acestor copii sunt brutale și grotești. Nu există vreo crimă imaginabilă a rasei umane care să nu fi fost comisă asupra acestor copii după 1945 în Norvegia”.

Mai mulți ”copii Lebensborn” din Norvegia au fost introduși într-un program secret de experimente cu LSD asupra unor subiecți umani, în anii 50 și 60 ai secolului trecut și se presupune că cinci dintre aceștia au murit ca rezultat al acestor experimente. Alții au fost plasați în ospicii, alături de bolnavi psihici, deși erau perfect sănătoși. Abuzurile sexuale și violurile asupra ”bastarzilor naziști” erau la ordinea zilei. Mai multe amănunte despre infama poveste a persecuțiilor din Norvegia suferite de ”copiii arieni” le puteți găsi aici.

În 2012, a fost realizat un film artistic, Zwei Leben, despre cazul unei ”femei Lebensborn” care a refuzat să depună mărturie împotriva statului norvegian.

Comitetul de Justiție din Norvegia, în urma unei anchete extinse, a cerut în 2002 guvernului norvegian să plătească compensații unui număr estimat de 10.000 de reclamanți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.